Bila sam ponižena... Svedočile dve devojke žrtve instruktora jahanja

08.12.2023

16:24

0

Autor: 24sedam

Devojke detaljno objasnile šta se dešavalo u školi jahanja

Bila sam ponižena... Svedočile dve devojke žrtve instruktora jahanja
Miloš Đukić - Copyright Printscreen/Instagram/m.đ.

U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem oštećenih nastavljeno suđenje instruktoru jahanja Milošu Đukiću (69), optuženom da je počinio više silovanja i polnog uznemiravanja nad polaznicama škole od kojih su neke bile maloletne.

Prva žrtva K.Š. je detaljno svedočila o seksualnom zlostavljanju koje je pretrpela od Đukića u decembru 2010. kada je imala 17 godina, i to u noći kada je odlučila da prespava u konjičkom klubu jer je ujutru imala trening. Instruktor je tada ponudio da je izmasira, zbog čega se zbunila, a kako je dalje ispričala optuženi ju je seksualno uznemiravao, i po završetku rekao da je voli. Potom je legao da spava, dok se sutradan ponašao kao da se ništa nije desilo.

- Sve me je izjedalo iznutra, ali sam pokušala to da potisnem - kazala je ona i dodala da tokom 2011. nije dolazila mesec dana u klub jer se razbolela i tada je čula da je uhapšen.

Polupci u prolazu

Đukić je, kako tvrdi, bio uhapšen jer su ga dve devojke prijavile za seksualno zlostavljanje ali je pušten nakon 48 sati. Objasnila je da je išla na jahanje jer je obožavala konje, kao i da bi je instruktor ponekad u prolazu poljubio. Kako je navela, 2012. je otišla iz kluba i razmišljala o tome da ga prijavi, ali se plašila jer je znala da su ga već neke devojke prijavile i da se ništa nije dogodilo.

Nakon što je nekoliko devojaka prijavilo vlasnika škole glume Miroslava Aleksića za silovanje, oštećena je htela da uradi isto, pa je 2021. odlučila je da krene kod psihologa na terapiju, nakon čega je ubrzo prijavila Đukića. Optuženi je burno reagovao nakog svedočenja:

- Šta lupaš tu?

Tvrdio je da u toj prostoriji nema mesta za spavanje, i da je samo povremeno spavao u klubu, a ne stalno, kako je to kazala oštećena.

Druga žrtve A.V. je ispričala da je prvi put došla u konjički klub kako bi trenirala sa 15 godina, tačnije 2016. i da je Đukića poznavala od treće godine svog života budući da je prijatelj njenih roditelja. Rekla je od dolaska u konjički klub dobijala neprimerene komentare instruktora.

Spisak napada

Sumnja se da je Miloš Đukić u decembru 2010. silovao maloletnu devojku, koja je tada imala 17 godina. Nad devojkom od 15 godina je izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje u junu 2017. a u martu 2018. je pokušao da je siluje. Sumnja se da je nad drugom devojkom od 15 godina u septembru 2021. izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje, kao i nad još dve punoletne devojke u istom vremenskom periodu. Tokom 2013, 2014. i 2015. godine izvršio je, kako se sumnja, dva krivična dela nedozvoljene polne radnje nad dve devojčice od 13 i 11 godina.

Ispričala je da ju je prvi put napastvovao u julu 2018. godine kada je spremala konja za trening. Prišao joj je s leđa, zagrlio je, ali ga je odgurnula i u tom trenutku to nije osetila kao pretnju. Dodala je da je potom nasrnuo na nju i počeo da je neprimereno dodiruje dok su njoj oči bile pune suza.

- Osetila sam se poniženo, ali sam uprkos nemilom događaju nastavila da dolazim u klub jer je ljubav prema konjima preovladala. Instruktor je 28. marta 2019. pokušao da me siluje nakon što me pozvao u kancelariju i zaključao je - navela je devojka.

Zaključana u kancelariji

Pokušala je da izađe, ali ju je povukao i fizički nasrnuo na nju te počeo da je seksualno uznemirava.

- Sećam se da sam se tada zaledila od straha, samo sam plakala - rekla je i dodala da je uspela da istrči iz kancelarije kada je Đukić izašao da proveri ko je ispred.

Dodala je da posle tog događaja 15 dana nije išla na treninge.

- U jednom momentu sam želela da ispričam nekome, dok sam se u drugom momentu osećala strah i krivicu, jer je Miša bio prijatelj mojih roditelja - rekla je A.V.

Navela je da je nakon toga nastavila da ide u klub, ali da nikada nije bila sama, već sa drugaricom koja je primetila da se nešto čudno dešava i predložila da promene klub. I 2019. godine je napustila taj konjički klub.

Neće da se brani

Nastavak suđenja zakazan je za 15. decembar kada će još dve oštećene svedočiti. Đukić je na prethodnom suđenju rekao da će iskoristiti svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu, te je dodao da nije tačno da je učinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret i da devojke koje su ga prijavile "nisu u pravu".

Optuženi je na pripremnom ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost, na pitanje sudije kako se izjašnjava na optužbe rekao da nije kriv. Optužen je za krivična dela - silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i pet krivičnih dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja u Barajevu, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela.

Uhapšen je sredinom septembra 2022. godine i od tad je u pritvoru. On se sumnjiči da je sva pomenuta krivična dela izvršio u prostorijama konjičkog kluba od 2010. do 2021. dok su devojke boravile u klubu radi sticanja veština jahanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike