Pokušaji ubistava i trgovina drogom: Kriminalnoj grupi iz Novog Sada određen pritvor, jedan pušten

05.12.2023

10:16

0

B. P. se tereti da je organizovao mrežu maloletnih preprodavaca narkotika, a njegov brat M. P. za pokušaj ubistva

Pokušaji ubistava i trgovina drogom: Kriminalnoj grupi iz Novog Sada određen pritvor, jedan pušten
Hapšenje kriminalne grupe iz Novog Sada - Copyright printscreen/MUP

Osamnaestogodišnjoj braći M. P. i B. P, koji su uhapšeni kao deo kriminalne grupe iz Novog Sada, nakon saslušanja u novosadskom Višem javnom tužilaštvu određen je pritvor. M. P. je pritvor određen zbog sumnje da je počinio pokušaj ubistva u saizvršilaštvu i neovlašćeno posedovanje droge. Osumnjičenom B. P. pritvor je određen zbog neovlašćene proizvodnje i trgovine drogom i neovlašćenog posedovanja droge.

"Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu obojici je odredio pritvor do 30 dana iz razloga što postoje okolnosti koje ukazuju da bi ostankom na slobodi osumnjičeni mogli ometati postupak uticajem na svedoke i zbog postojanja okolnosti koje upućuju na osnovanu bojaznost da bi u kratkom vremenskom roku mogli da ponove krivično delo za koje su osnovano sumnjivi", pojasnila je portparolka suda Jelena Ostojin.
 
Jedan od braće blizanaca B. P. tereti se da je organizovao mrežu maloletnih preprodavaca narkotika koji su uhapšeni ranije i procesuirani, dok se M. P. sumnjiči da je učestvovao u pripremi i organizaciji pokušaja teškog ubistva dvadesetdvogodišnjeg Novosađanina u junu ove godine.

Reč je o slučaju kada je na 22-godišnjeg mladića pucano 24. juna oko 14 časova, u Ulici Stevana Mokranjca, ispred broja 20. Ekipa Hitne pomoći ga je tada zbrinula i zatim je, u svesnom stanju, prevezen na odeljenje reanimacije Urgentnog centra.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu ubrzo je ranjavanje mladića na Detelinari kvalifikovalo kao pokušaj teškog ubistva za šta je predviđena kazna od najmanje 10 godina zatvora, a moguća je i doživotna robija.

 
Za to krivično delo, osim M. P, tereti se i sedamnaestogodišnji Novosađanin protiv koga će biti podneta krivična prijava. Osim blizanaca, u istoj akciji je uhapšen i L. M. (18), koji se tereti za napad na službeno lice, jer je nožem napao policijskog službenika. On je saslušan u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, nakon čega je sudija za prethodni postupak Osnovnog suda odbio predlog za određivanje pritvora.
 
"Sud je svoje razloge za ovakvu odluku detaljno obrazložio u rešenju, na koje stranke imaju pravo žalbe u zakonskom roku krivičnom vanpretresnom veću ovog suda", pojasnila je portparolka novosadskog Osnovnog suda Svjetlana Radovanović.

Podsetimo, policija je 2. decembra u Novom Sadu uhapsila četvoro pripadnika kriminalne grupe.
Za proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija tereti se M. P. (44), u čijem je stanu policija pronašla pištolj i više komada municije.

 
Policija intenzivno traga za M. Đ. (26), koji je, takođe, osumnjičen za učešće u ovom, kao i još jednom pokušaju teškog ubistva tridesettrogodišnjeg Novosađanina u martu prošle godine.
 
Pretresom stanova osumnjičenih policija je pronašla kokain, amfetamin i marihuanu, kao i znatnu svotu novca, u domaćoj i stranoj valuti, za koji se sumnja da je stečen prodajom narkotika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike