Velika akcija Evropola širom Evrope! Preko 500 uhapšenih, zaplenjeni 300 komada oružja i tona droge

01.12.2023

00:17

0

Autor: M. Vu.

Srbija je, zajedno sa službenicima iz Moldavije, Ukrajine i zemalja regiona, bila uključena u sajber patroliranje

Velika akcija Evropola širom Evrope! Preko 500 uhapšenih, zaplenjeni 300 komada oružja i tona droge
Ilustracija - Copyright Printscreen / Youtube / EUROPOL

Evropol je uhapsio 566 osoba i zaplenio preko 300 komada oružja i gotovo tonu droge širom južne Evrope u okviru nedelju dana koordinisanih zajedničkih akcija EMPACT, u kojoj je učestvovalo 26 evropskih zemalja i niz međunarodnih organizacija, navedeno je na sajtu te evropske organizacije.

Službenici su u periodu od 13 do 18 novembra, priveli gotovo 290.000 subjekata, otkrivši 2. 229 ilegalnih ulazaka, u akcijama koje su uključivale saradnju pojačane provere na spoljnim granicama EU i specijalne operacije u evropskim zemljama.

Tokom akcije, koordinirane iz međunarodnog koordinacionog centra uspostavljenog u Skoplju, u kojoj je učestvovalo više od 22.000 službenika policije, žandarmerije, graničara, carinskih organa i nacionalnih jedinica, zaplenjeno je preko 300 komada oružja i 20.206 komada municije, kao i gotovo tona droge.

Srbija je, zajedno sa službenicima iz Moldavije, Ukrajine i zemljama regiona, bila uključena u sajber patroliranje, tokom kog je otkriveno 120 naloga i pojedinaca povezanih sa trgovinom vatrenim oružjem, od čega je 94 otkriveno preko aplikacija za razmenu poruka, 11 na internet prodavnicama i 10 na drugim veb-sajtovima i 5 na „dark vebu“.

Sajber patroliranje bilo je fokusirano na praćenje i istražne aktivnosti na različitim veb lokacijama, forumima i internetu, kao i na aplikacije za razmenu poruka i društvene mreže.

U okviru internet patroliranja, operativne aktivnosti bile su usmerene ka otkrivanju nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem i prikupljanju dodatnih informacija o identifikovanim ciljevima.

Tokom nedelju dana zajedničke akcije, koja je rezultirala otvaranjem 121 novog predmeta protiv kriminalnih mreža, Europol je koordinirao razmenu operativnih informacija i rasporedio stručnjake na terenu kako bi terenskim operativcima pružili podršku u realnom vremenu.

Dva holandska tima sa specijalnom opremom za skeniranje na nadgledali su prelaze u Grčkoj i Crnoj Gori, dok su spoljne granice EU nadgledali službenici Fronteksa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike