Poslovno carstvo mladog Kosmajca: Stotine miliona od gradnje i otpada, a u ovom biznisu je najveći profit

10.11.2023

22:00

0

Autor: Mi. S.

Firma koja je imala samo jednog zaposlenog svojevremeno dobila posao na Koridoru 10

Poslovno carstvo mladog Kosmajca: Stotine miliona od gradnje i otpada, a u ovom biznisu je najveći profit
Lazar Kosmajac - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Lazar Kosmajac, sin kontroverznog biznismena Dragoslava Kosmajca, koji je preminuo od koronavirusa 12. aprila 2020. godine, a na kog su juče bačene tri bombe, ima vrlo šarolik poslovni portfolio. U njegovom vlasništvu, većinskom ili delimično, nalazi se sedam firmi koje se bave od skupljanja otpada, preko obezbeđenja i čišćenja, pa sve do građevine i iznajmljivanja nekretnina.

Najzanimljivija firma mlađi Kosmajac, poznatog i po vezama sa poznatim glumicama, pevačicama i manekenkama, svakako je ona koja je učestvovala na izgradnji deonica Koridora 10. Naime, grčki "Aktor" koji je učestvovao u izgradnji obezbeđivala je firma "Grey Global Group", koja je imala samo jednog zaposlenog.

Firma je registrovana 13. decembra 2018. godine, a samo nekoliko dana nakon upisa u APR dobila je unosan posao da tehnički obezbeđuje izgradnju auto-puta kod Pirota i Dimitrovgrada. Po svemu sudeći, to joj je bilo prvo angažovanje i to na izuzetno odgovornom poslu tehničkog obezbeđenja gradilišta koje finansira država.

Taj posao iziskivao je više stotina radnika koji su morali da imaju licencu, pa je nepoznato koje je argumente firma Lazara Kosmajca imala da bi ubedila izvođača da oni sa jednim zaposlenim mogu da im pruže usluge bezbednosti. Kasnije se povukao iz posla, a firma je i dalje aktivna.

Sin Dragoslava Kosmajca, takođe, jedan je od vlasnika aktivne firme "DKL Investments d.o.o", čiji je i zvaniččni direktor. On u toj firmi ima 29,87 odsto udela. Polovinu firme poseduje Aleksandra, udovica Dragoslava Kosmajca, dok po 10 odsto imaju Lazarove dve sestre, od kojih je jedna i zastupnik.

Kapital firme koja je osnovana 26. dembra 2017. godine, prema podacima APR, prošle godine bio je veći od 417 miliona dinara. Zarada je, kada se odbiju rashodi od prihoda, ukupno u 2022. godini bila 222.000 dinara.

Tu je i "Seven invest" d.o.o, takođe sa Zvezdare, i u njegovom je vlasništvu 50 odsto. Firma se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, a 2022. ima je neverovatan obrt - 978.375.000 dinara. Oni su gradili i ekskluzivno naselje "Bulevard" u Bulevaru kralja Aleksandra.

Uplovio je i u poslove sakupljanja otpada i to preko preduzeća "Progressor 011" d.o.o. Vranje, registrovane za trgovinu na veliko otpacima i ostacima, u kojoj takođe ima 50 odsto vlasništva. I ovde beleži neverovatan skok prihoda i to veći od 330 miliona dinara.

U porodičnoj firmi "BKA 515 Real estate" d.o.o. registrovanoj za iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima udeo mu je 50 odsto. Za ovu firmu nema javno dostupnih podataka o poslovanju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike