Advokat optužio balističare da su pristrasni: Nastavljeno suđenje "vračarcu" Drakuli

24.10.2023

17:24

0

Advokat Vojislav Babić predložio je da se uradi novo balističko veštačenje o čemu će sud odlučiti do 12. decembra

Advokat optužio balističare da su pristrasni: Nastavljeno suđenje "vračarcu" Drakuli
Hapšenje pripadnika "vračarske grupe": Ilustracija - Copyright Mup

U Višem sudu u Beogradu danas je saslušanjem veštaka nastaljeno ponovljeno suđenje Marku Drakuli, Markanu Dimitijevskom i Nemanji Milutinoviću, optuženima za više krivičnih dela. Predstavnici Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku danas su pojasnili da je oružje koje je pronađeno prilikom hapšenja optuženih konvertibilno oružje, odnosno da je to startno, gasno i signalno oružje.

Kako su naveli, ti pištolji mogu se prepraviti, odnosno konvertovati i da ispaljuju bojevu municiju, ukoliko se stavi čelična cev koja trpi pritiske pri ispaljenju bojevog metka.

Način koji se ređe koristi je, kako su objasnili, da se probuši rupa u cevi pištolja što je opasniji način, jer može da dovede do oštećenja oružja.

Pištolji koji su pronađeni su brenda "Ekol", a u samom korisničnom uputstvu je navedeno da proizvođač nije odgovoran ukoliko ga neko konvertuje u vatreno oružje. Istakli su da pištolji koje su veštačili u stanju u kom su ih dobili nisu konvertovani u vatreno oružje, odnosno iz njega ne može da se ispaljuje bojeva municija.

Veštaci su objasnili da se ti pištolji, u zavisnosti od metaka, mogu koristiti i kao gasni i startni. Advokat Vojislav Babić stavio je primedbu na iskaze veštaka navodeći da su pristrasni, te da su delovi tog veštačenja uređeni paušalno. Babić je predložio da se uradi novo balističko veštačenje, o čemu će sud da donese odluku do sledećeg suđenja koje je zakazano za 12. decembar.

Drakula, Dimitrijevski i Milutinović su optuženi za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju i falsifikovanje isprava.

Drakula i Milutinović su danas dovedeni iz pritvora, dok je Dimitrijevski došao sa slobode.

Svi optuženi su na prethodnom suđenju negirali izvršenje krivičnih dela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Drakula se sumnjiči i da je pripadnik organizovane kriminalne grupe "vračarci".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike