Likvidacija prijatelja Mire Marković: Profesionalac Kundaku ispalio dva metka u potiljak!

24.10.2023

08:00

0

Prva likvidacija za koju su vlasti nekadašnje SR Jugoslavije tvrdile da ima nesumnjivu političku pozadinu

Likvidacija prijatelja Mire Marković: Profesionalac Kundaku ispalio dva metka u potiljak!
Ilustracija - Copyright AP Photo /Darko Vojinović/RTS

Više od dve i po decenije prošle su otkako je Zoran Todorović Kundak, generalni sekretar Jugoslovenske levice, likvidiran je ispred zgrade "Beopetrola" u Novom Beogradu gde je bio diektor. Iza ovog brutalnog zločina, koji je izazvao šok u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, ostala je samo tajna - niti počinilac niti nalogodavac nikada nisu otkriveni.

Jutro 24. oktobra 1997. godine donelo je tragediju. Todorović je, nakon što ga je vozač doveo do "Beopetrola", sreo Sinišu Milenkovića, komercijalnog direktora firme. Dok su razgovarali, mladić u crnoj jakni i sa kapom "fantomkom" prišao je i ispalio četiri hica u Todorovića. Milenković je, takođe, teško ranjen i ostao je invalid.

RTS
Zoran Todorović Kundak

Očevici su opisali ubicu kao tamnoputog, mladića visine oko 170 cm, koji je, nakon zločina, pobegao prema obližnjem gradilištu. Vozač je pokušao da ga prati, ali je ubica zapretio "heklerom" i uspeo da pobegne.

O ubistvu se dugo spekulisalo, tražeći motive u političkoj i poslovnoj sferi. Pominjala se i bliskost Todorovića sa Mirjanom Marković, suprugom Slobodana Miloševića. Nagađanja su išla toliko daleko da se šuškalo o ljubomori Slobodana Miloševića zbog bliskosti Kundaka i njegove supruge. Ipak, istraga je naginjala prema poslovnom uticaju Todorovića, naročito u trgovini naftnim derivatima, kao mogućem motivu.

Todorović je bio visoko pozicioniran u JUL-u, stranci koja je tada imala značajan politički uticaj. Nakon njegovog ubistva, JUL je izdao saopštenje tvrdeći da je reč o političkom ubistvu, opisujući ga kao "pucanj u državu".

Ubio ga "zemunski klan"?

Miladin Suvajdžić, poznatiji kao Đura Mutavi, izjavio je, kao svedok saradnik u Specijalnom sudu u Beogradu da je, pored ostalih, za ubistvo Zorana Todorovića Kundaka, odgovoran "zemunski klan". Istraga za likvidaciju Todorovića, uprkos izjavi Suvajdžića, nikada nije pokrenuta.

Mirjana Marković nije prisustvovala sahrani Zorana Todorovića, ali je njeno pismo pročitano na njegovom poslednjem ispraćaju.

"Dragi Zorane, nikada nisam bila dalje od tebe i nikad ti nisam bila bliže. S juga Indije, iz Madrasa, nisam u stanju da dođem danas u Beograd i da se s tobom pozdravim poslednji put - ja, koja sam punih 15 godina tvoja najbolja drugarica. Ali ti šaljem poruke preko svih ovih planina i mora - ja se s tobom nikada neću rastati. Moje prve misli su bile - nikad više naši razgovori, slaganje, briga, gnev, nada, sve u jednom satu tako svih ovih godina. Nedostajaćeš mi dok budem živa. Htela bih da znaš, dok odlaziš, da od mene ne odlaziš. Molim te, brini za sve nas koje si ostavio, a ja ću brinuti za tebe. I ne ljuti se na mene što sam ti ponekad nešto zamerala. Uvek si bio moj drug. Sada sam ti ionako sve oprostila. Pomagao si celom svetu - i kome je trebalo i kome nije trebalo. U tome smo bili najsličniji. Biću uz Danijelu u svemu, a tvoju decu ću voleti kao što sam volela tebe.",  pisalo je u pismu, uz poslednje „Tvoja, Mira”.

Profimedia
Slobodan Milošević

Slobodan Milošević je, dok je čitano Mirino pismo iiz Indije, kako su primetili oni koji su prisustvovali sahrani, zaplakao.

Zoran Todorović Kundak bio je poznat i omiljen u političkim i poslovnim krugovima. Sa samo sedamnaest godina pridružio se Savezu komunista Jugoslavije, da bi kasnije stekao veliki uticaj zahvaljujući prijateljstvu sa Mirjanom Marković.

Iako je prošlo 26 godina, ovo ubistvo ostaje nerasvetljeno, dodajući se dugom nizu nerešenih zločina u našoj zemlji.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike