Za masovnog ubicu samo 20 godina: Evo šta je spasilo Blažića od doživotne robije, ali ima još jedna varijanta

18.10.2023

12:07

0

Autor: 24sedam

Uroš Blažić zbog svojih godina izbegao je maksimalnu zatvorsku kaznu

Za masovnog ubicu samo 20 godina: Evo šta je spasilo Blažića od doživotne robije, ali ima još jedna varijanta
Copyright Printskrin/facebook

Uroš Blažić danas je optužen za masovno ubistvo u mladenovačkim selima gde je ubio devet, a ranio 12 osoba, a Više tužilaštvo u Smederevu predložilo je da bude osuđen na maksimalnih 20 godina robije. U vreme izvršenja masovnog ubistva bio je mlađi punoletnik.

Postavlja se pitanje: zašto 20 godina, kada u Srbiji postoji i kazna doživotnog zatvora. Advokati i pravnici detaljno su objasnili zašto Blažić ne može da dobije tu maksimalnu kaznu doživotnog zatvora koja ne može retraktivno da se primeni.

Zakon ga poznake kao mlađeg punoletnika

- Doživotna zatvorska kazna može se izreći samo onim osobama koja su u vreme izvršenja krivičnog dela imale 21 godinu. S obzirom na to da u trenutku izvršenja krivičnog dela teškog ubistva Blažić nije imao 21 godinu, sud neće moći da mu izrekne najtežu kaznu. Zato je za njega maksimalna kazna zatvora od 20 godina - objasnio je advokat Veljko Delibašić.

Isti zakon propisuje da osoba, osuđena na 20 godina zatvora, ima pravo da podnesu molbu za raniji odlazak iz zatvora nakon izvršene dve trećine kazne. Naravno, niko ne računa da u Srbiji postoji sudija, koji mu može odobriti takav prevremeni izlazak iz zatvora.

Svakako, ovakve zahteve mora da podnese i osuđenik koji ima besprekorno vladanje u zatvoru. To, ipak, nije Blažić koji je već u pritvorskoj jedinici disciplinski kažnjen zbog neprimernog ponašanja.

Već kažnjavan zbog tuče u pritvoru

Njemu je sud u Smederevu izrekao disciplinsku kaznu - ograničenje posete za sve članove porodice u Okružnom zatvoru, jer se sa pritvorenikom J. S. potukao 17. juna 2023. godine. Između masovnog ubice i pritvorenika prvo je izbila svađa u Okružnom zatvoru u Smederevu, a potom i tuča.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog sumnje da je 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet, a ranio 12 osoba. Tereti se tereti za teško ubistvo za koje je zaprećena kazna zatvora 20 godina. Ubici iz Mladenovca, optužnicom se stavlja na teret da je izvršio teško ubistvo, kao i nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica, kao i neovlašeno korišćenje tuđeg vozila.

MUP
Za oca tužilac traži isto 20 godina zatvora

Pored Uroša Blažića, na optužnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu je i njegov otac, ujak i brat od ujaka. Otac Radiša se tereti za nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, kao i teško delo protiv opšte sigurnosti. Goran i Boris G. iz Kragujevca, ujak i brat od ujaka Blažića, optuženi su zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašeno držali veću količinu oružja.

Tužilaštvo je tražilo da se otac ubice iz Mladenovca osudi na 20 godina robije zbog oba krivična dela za koja se tereti. Za optužene Gorana i Boris G. tužilaštvo je stavilo predlog da budu osuđeni na po šest godina zatvora.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike