Jezivi detalji iz optužnice protiv masovnog ubice iz Mladenovca: Vežbao u podrumu, spremio bombe... (FOTO)

18.10.2023

11:11

0

Autor: 24sedam

Više tužilaštvo u Smederevu optužilo je Uroša Blažića zbog sumnje da je 4. maja u selima kod Mladenovca ubio devet, a ranio 12 osoba

Jezivi detalji iz optužnice protiv masovnog ubice iz Mladenovca: Vežbao u podrumu, spremio bombe... (FOTO)
Uroš Blažić i mesta stravičnih zločina - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Mira Stojadinović MUP

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv Uroša Blažića zbog sumnje da je 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet, a ranio 12 osoba. Blažiću zbog krivičnog dela teško ubistvo preti kazna zatvora od 20 godina.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac Radiša Blažić, kao i rođaci Goran i Boris G. iz Kragujevca.

Printscreen/YouTube/Bumerang
Privođenje Uroša Blažića

 

- Urošu Blažiću se stavlja na teret da je izvršio krivično delo teško ubistvo iz čl. 114. stav 1. tačka 2. i 11. Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. stav 4. u vezi stava 1. 2. i 3. Krivičnog zakonika, otmica iz čl. 134. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila iz čl. 213. stav 1. Krivičnog zakonika - navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Smederevu.

"Kalašnjikov", "Tokarev", bombe...

Kako se dalje podvlači u optužnici, a na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, postoji opravdana sumnja da je Uroš Blažić 4. maja. 2023. godine, oko 22.20 časova, upravljajući putničkim vozilom "mercedes", u kom je poneo automatsku pušku proizvođača "Zastava", model M 70 AB2, sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištol "Tokarev" TT-33, sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, došao kod Spomenika "Palih boraca" u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih lica koji su se družili i slušali muziku, nakon čega je bez ikakvog povoda, sa namerom da ih liši života, izašao iz vozila i rafalnom paljbom iz navedene automatske puške ispalio više desetina projektila u pravcu oštećenih lica, nakon čega je, kada je ispraznio okvir sa municijom, isti zamenio i nastavio da puca u oštećene, od kojih je neke već pogodio i koji su se nalazili na zemlji, kojom prilikom je na licu mesta lišio života M.M, dok su od zadobijenih povreda u zdravstvenim ustanovama preminuli N.S, L.M, P. M. i maloletni N. M. i A. M, svi iz Malog Orašja.

Saslušane 62 osobe

Tužilaštvo je prikupilo brojne dokaze koji ukazuju na opravdanu sumnju da je Blažić u selima Dubona i Malo Orašje nedaleko od Mladenovca ubio devet osoba, a 12 ranio. Tužilaštvo je u obimnoj i detaljnoj istrazi saslušalo 62 osobe - oštećene, očevice, kao i porodice žrtava.

Tom prilikom okrivljeni Uroš Blažić je ranio još četiri osobe, dok je na još četiri oštećena lica pucao, ali ih je promašno.

Nakon toga, kako je utvrdila istraga, Uroš Blažić se vozilom kojim je došao na lice mesta, odvezao u selo Dubona, koja se nalazi na udaljenosti od nekoliko kilometra, gde je uočio više lica koji su preduzimali radove na ogradi dvorišta i sa namerom da ih liši života, izašao je iz vozila i iz vatrenog oružja označenog pištolja marke "Tokarev" ispalio više projektila u pravcu navedene grupe lica, kao i u još jednog oštećenog koji se nalazio u neposredno blizini, kojom prilikom ih je pogodio projektilima, nanevši im teške telesne povrede.

printscreen/MUP
Oružje pronađeno u kući porodice Blažić

 

Okrivljeni se nakon toga, ponovo odvezao navedenim vozilom nedaleko odatle do OŠ "Momčilo Živojinović“, gde je zaustavio vozilo, ušao u dvorište škole i tom prilikom, sa namerom da ih liši života, iz navedene automatske puške počeo da puca u pravcu više lica koja su se tu međusobno družili, pri čemu je u oštećena lica, koja je pogodio, a koji su se nalazili na zemlji, ponovo iz neposredne blizine pucao lišivši života na licu mesta M.P. i K.P, koji su brat i sestra, dok je D.T. usled zadobijenih rana ubrzo preminuo. Kritičnom prilikom okrivljeni je ranio i naneo teške telesne povrede opasne po život prema još četvoro oštećenih lica, dok je ispalio i više projektila u pravcu još četiri oštećena lica, ali ih je promašio.

Otmica na naplatanoj rampi

Dalje, kako je to utvrđeno u istrazi, bežeći sa lica mesta, u selu Šepšin uočio je parkirano putničko vozilo, sa ključem za startovanje u kontakt bravi i sa istim se odvezao u blizinu naplatne rampe u Malom Požarevcu, gde je ostavio vozilo, a poneo sa sobom dve ručne bombe, da bi zatim, neopaženo prišao do taksi vozila, koje je čekalo na naplatnoj rampi, gde je, uz pretnju aktiviranja ručnih bombi, prinudio oštećenog vozača da nastavi kretanje vozilom kako bi izbegao policijske službenike, dok je u vozilu bila putnica, odakle su nastavili kretanje prema mestu u opštini Ub, gde je oštećena putnica izašla iz vozila, kojoj je zapretio da ne sme ništa da prijavi, a potom je naredio vozaču taksi vozila da ga odveze do sela Vinjište, na teritoriji grada Kragujevca, gde je kasnije pronađen i lišen slobode od strane policijskih službenika, u prepodnevnim časovima.

Obavljeno 60 veštačenja

Obavljeno je i oko 60 različitih veštačenja koji bi trebalo da nesumnjivo potvrde da je Blažić izvršio teška ubistva svojih komšija. Obavljena su balistička, DNK, fizičko hemijska, sudsko medicinska veštačenja. Urađeno je i psihijatrijsko veštačenje Blažića, ali i veštačenje mobilnog telefona.

Istragom je utvrđeno i da je Uroš Blažić, u kući u kojoj je živeo, neovlašćeno držao veću količinu oružja, delova za oružje i municiju.

Sa druge strane, njegovom ocu, Radiši Blažiću se stavlja na teret da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 1, 2. i 3 Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delom Teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl. 288. stav 2. u vezi čl. 278 . stav 1. Krivičnog zakonika.

- Istragom je utvrđeno da je okrivljeni Radiša Blažić u kući u kojoj je živeo neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija i to pištolj, revolver, 241 komada metaka različitog kalibra, crni barut u količini od ukupno 854,38 grama, kao i različite delove za oružje - navodi tužilaštvo i dodaje:

printscreen/MUP
 

- Pored ovog, istom se stava na teret da je neovlašćeno nabavio veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava, između ostalog i automatsku pušku sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem proizvođača "Zastava", model "M70 AB2", pištolj marke "Tokarev TT-33", kao i municiju za navedeno vatreno oružje, jednu ručnu bombu M 52, jednu ručnu bombu M 75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79, a potom je istu nakon kupovine kuće koja se nalazi u Šepšinu, tamo preneo i držao neobezbeđene na tavanu kuće, omogućivši tako svom sinu okrivljenom Urošu Blažić, kome je navedenu kuću dao na korišćenje, da dođe u posed ovog naoružanja i da ga koristi, vežbajući pucanje iz označene automatske puške i pištolja u podrumu kuće u džak peska, a koju automatsku pušku, pištolj i municiju je potom koristio dana 4. maja 2023. godine prilikom lišavanja života devet osoba.

Arsenal kod ujaka, brata...

Goran i Boris G. iz Kragujevca, optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 3. u vezi st. 1. i 2 u vezi čl. 33 Krivičnog zakonika, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašćeno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Optužnica je dostavljena Višem sudu u Smederevu na odluku o potvrđivanju, sa predlogom da se prema svim optuženim licima produži pritvor.

Okrivljeni Blažić u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega, shodno odredbama čl. 44 a stav. 2 Krivičnog zakonika, njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, što je tužilaštvo i predložilo u optužnici.

Kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, kao jedinstvenu maksimalnu kaznu za oba krivična dela koja mu se stavljaju na teret, tužilaštvo je predložilo da se izrekne i njegovom ocu okrivljenom Radiši B.

Za optužene Gorana i Borisa G. tužilaštvo je stavilo predlog da budu osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po šest godina.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike