Optužnica za masakr kod Mladenovca: Prvi na listi ubica Uroš Blažić, a potom i familija

18.10.2023

10:43

0

Na optužnici, pored masovnog ubice, i njegov otac, ujak, brat

Optužnica za masakr kod Mladenovca: Prvi na listi ubica Uroš Blažić, a potom i familija
Hapšenje Uroša Blažića - Copyright MUP

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je danas u 10 sati optužnicu protiv Uroša Blažića zbog sumnje da je 4. maja u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet, a ranio 12 osoba. Blažiću se tereti za teško ubistvo za koje je zaprećena kazna zatvora 20 godina.

Blažić u vreme izvršenja zločina nije napunio 21 godinu i bio je mlađi punoletnik, zbog čega shodno odredbama Krivičnog zakonika njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, zatvor od 20 godina. Tužilaštvo je predložilo sudu ovu kaznu.

Ubici iz Mladenovca, optužnicom se stavlja na teret da je izvršio teško ubistvo, kao i nedzovoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica, kao i neovlašeno korišćenje tuđeg vozila.

Optuženi otac, ujak, brat

Pored Uroša Blažića, na optužnici Višeg javnog tužilaštva u Smederevu je i njegov otac, ujak i brat od ujaka.

Otac Radiša se tereti za nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, kao i teško delo protiv opšte sigurnosti. Goran i Boris G. iz Kragujevca, ujak i brat od ujaka Blažića, optuženi su zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljeno držanje oružja, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašeno držali veću količinu oružja.

Tužilaštvo je tražilo da se otac ubice iz Mladenovca osudi na 20 godina robije zbog oba krivična dela za koja se tereti.

Za optužene Gorana i Boris G. tužilaštvo je stavilo predlog da budu osuđeni na po šest godina zatvora.

Obavljeno 60 veštačenja

Tužilaštvo je prikupilo brojne dokaze koji ukazuju na opravdanu sumnju da je Blažić u selima Dubona i Malo Orašje nedaleko od Mladenovca ubio devet osoba, a 12 ranio. Tužilaštvo je u obimnoj i detaljnoj istrazi saslušalo 62 osobe - oštećene, očevice, kao i porodice žrtava.

Obavljeno je i oko 60 različitih veštačenja koji bi trebalo da nesumnjivo potvrde da je Blažić izvršio teška ubistva svojih komšija. Obavljena su balistička, DNK, fizičko hemijska, sudsko medicinska veštačenja. Urađeno je i psihijatrijsko veštačenje Blažića, ali i veštačenje mobilnog telefona.

Naš sagovornik dodaje i da je istragom utvrđeno da je Blažić ubio devet osoba, a pokušao da ubije još njih 20 kada je nasumično pucao u selima Dubona i Malo Orašje. Samo osmoro njih, tada nije pogodio metak. Psihijatrijsko veštačenje ukazuje da je bio potpuno uračunljiv.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike