Specijalni sud se oglasio o "prosjačkoj mafiji": Robovlasnici ostaju iza rešetaka, a ovo je celo objašnjenje

12.10.2023

15:58

0

Pet osoba ostaje u pritvoru, i to na 30 dana

Specijalni sud se oglasio o "prosjačkoj mafiji": Robovlasnici ostaju iza rešetaka, a ovo je celo objašnjenje
Copyright Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredilo je pritvor do 30 dana za pet osoba, pripadnika grupe osumnjičene da je terala decu uzrasta od pet do 11 godina na prosjačenje.

Pritvor im je određen zbog opasnosti od bekstva, jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Osumnjičenima N.T, Z.M, J.M, N.M. i A.R. iz Loznice na teret se stavlja izvršenje krivičnog dela trgovina ljudima u produženom trajanju u saizvršilaštvu, a M.A. izvršenje krivičnog dela trgovina ljudima u produženom trajanju pomaganjem.

Tanjug
Kuća jednog od vođa pohapšene grupe

Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe od avgusta 2020. do oktobra 2023. godine, na teritoriji Srbije, Nemačke i Francuske eksploatisali kroz prosjačenje veći broj dece uzrasta od 5 do 11 godina i jednu 37-godišnju državljanku Ukrajine, dok su jednu 18-godišnju žrtvu ovog krivičnog dela držali u položaju sličnom ropskom.

Osumnjičeni su eksploatacijom žrtava trgovine ljudima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetina hiljada evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe i luksuzan život. Kako se navodi u saopštenju, pretresanjem njihovih stanova pronađeno je više mobilnih telefona i sim kartica, novac, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama, kao i USB memorije.

Tokom akcije hapšenja na više lokacija zatečeno je šestoro dece od 6 do 11 godina koja su zbrinuta u saradnji Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Centra za socijalni rad u Loznici, u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najboljeg interesa deteta.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike