Odbrana sina kralja kokaina u Brazilu: Tata mi, preko Nemaca, poslao 3.000 evra za život

12.10.2023

12:06

0

Autor: 24sedam

Aleksandar Nešić uhapšen u avgustu na pivu sa Srbinom i pljačkašem sa poternice

Odbrana sina kralja kokaina u Brazilu: Tata mi, preko Nemaca, poslao 3.000 evra za život
Copyright Printscreen/YouTube

Aleksandar Nešić (31), uhapšeni vođa "Balkanskog kartela", priveden je 4. avgusta u popodnevnim satima u baru na Rua Martim Francisco. Sa njim u društvu je bio Srbin (45) i njegov prijatelj Hoze Robert de Santana (58), koji je bio na poternici jer je trebalo da ide u zatvor na sedam godina i tri meseca jer je 2017. u Jardisu opljačkao zlataru. 

Sva trojica su uhapšeni i sprovedena su u sedište DEIC-a (Državno odeljenje za krivične istrage), elitne jedinice civilne policije, u naselju Carandiru, na severu Sao Paula.

 

Nešić, sin trgovca drogom Gorana, zvanog Ciga, koga je brazilska vlada izručila Srbiji 2018. saslušan je u prostorijama DEIC-a, gde je tvrdio da je u Brazilu već 15 godina. Živi u stanu u Morumbiju, u južnoj zoni i da je u braku sa brazilskom državljankon sa kojom da ima dvoje dece.

Zaplenjen "hjundai"

Pored novca, agenti su od Nešićevog prijatelja zaplenili i "hjundai HB-20". Srbin je naveo da je automobil kupio u julu kod prodavca polovnih vozila i platio ga 55.000 reala. Vozilo mu je, ubrzo posle hapšenja. vraćeno po nalogu suda.

Agenti DEIC-a su objasnili da Nešić nije imao identifikaciona dokumenta i "nije dao informaciji od čega živi". Rekao je da mu je otac, preko nemačke banke, poslao 15.000 brazilskih reala dolara (gotovo 3.000 evra).

Prilikom hapšenja, policija je zaplijenila 7.600 reala i dva mobilna telefona. Nešić je rekao i da je novac poslat od penzije koju je dobio od brazilske maćehe. On je dodao da Santanu poznaje četiri godine i da mu je pomagao kad god mu je bilo potrebno.

Drugi srpski državljanin (čije se ime ne navodi) imao je kod sebe 3.153 reala. On je izjavio da je u Brazilu od 2020. godine i da prima finansijsku pomoć od porodice. Rekao je i da je Nešićev prijatelj i da je poznavao Santanu tri meseca, ali da nije znao za njegovu umešanost u neki zločin. Oba Srbina su na kraju puštena jer nije bilo naloga za njihovo hapšenje.

- On je pušten na slobodu jer do tada nije bilo optužnice protiv njega - kratko je objasnio Žoao Batista Benedito Boteljo, advokat Aleksandra Nešića, o pritvaranju njegovog klijenta 4. avgusta.

Branilac je objasnio i da bi novac i mobilni telefoni zaplenjeni od Nešića uskoro trebalo da budu vraćeni njegovom klijentu.

Ali, prošlog četvrtka, Nešić je uhapšen u operaciji "Dontraz" koju je pokrenula Federalna policija u saradnji sa Europolom. Osam ljudi je uhapšeno u Guaruji, a dvoje u Praia Grandeu. Operacija je pokrenuta i u Parani, Santa Katarini, Seari i Rio Grande do Norteu. Po nalazima istrage, Aleksandar je nasledio nedozvoljene poslove oca, bio je jedan od najvećih aktivnih trgovaca drogom u Brazilu, a deo je balkanske mafije i povezan je sa brazilskom kriminalnom organizacijom PCC (Prva komanda prestonice).

Banda je bila pod istragom od aprila 2022. kada je na Zelenortskim Ostrvima presretnut ribarski brod pod brazilskom zastavom sa 5,7 tona kokaina. Tada su uhapšena dvojica državljana Crne Gore, koji su potom osuđeni na 11 godina zatvora.

U avgustu prošle godine brazilska policija je u Fortalezi zaplenila još 1,2 tone droge. U septembru na drugom brodu na 30 kilometara od obale Resifea zaplenjeno je 3,6 tona kokaina. Pet brazilskih članova posade je uhapšeno. Policija sumnja da je Nešić bio vlasnik droge.

Povodom optužbe za međunarodnu trgovinu drogom koju je iznela Federalna policija, Žoao Batista Benedito Boteljo, advokat Aleksandra Nešića, naglašava da njegov klijent nije mafijaš, da nema veze sa kriminalnom grupom i da će u toku postupka biti dokazana njegova nevinost.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike