Lekar kralj sintetičkih droga: On je majstor za zaplenjenu ISIS drogu vrednu milijardu dolara

17.09.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Milan Zarubica pravio je drogu "kaptogon" koja je u vrednosti većoj od milijardu dolara zaplenjena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Lekar kralj sintetičkih droga: On je majstor za zaplenjenu ISIS drogu vrednu milijardu dolara
Copyright Foto:MUP

Zaplena droge "kaptogon" ili lek džihadista, pre nekoliko dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čije je vrednost viša od milijardu dolara, vratila je na scenu sintetičkih droga čuvenog srpskog lekara Milana Zarubicu (54). Ili prostije rečeno još davne 2003. godine on je bio najveći proizvođač ove i drugih sintetičkih droga u Evropi.

Doktor iz Zemuna je pre skoro 20 godina proizvodio sintetičku drogu na industrijskoj skali i tabletama je preplavio tržišta. Bio je maher upravo za "kaptogon" i zbog njega služi drugu po redu robiju dugu 11 godina. Ovaj narkotik je transportovao u Štrpce na Kosmetu, a zbog toga je i uhapšen 2017. godine u Severnoj Makedoniji.

Foto:MUP
Milan Zarubica robija u Severnoj Makedoniji

Zarubica je bio vlasnik nekoliko firmi koje su bile registrovane za proizvodnju medikamenata, a koje su, kako je sud presudio, bile paravan za proizvodnju droge. Bio je i dobro politički povezan, ali, pre svega vrhunski stručnjak, koji je svoj talenat iskoristio u kriminalne svrhe.

Zabranjeni "lek za ispite"

Stručnjaci kažu da je "kaptagon" stekao svetsku popularnost zbog niske cene od svega nekoliko evra po tableti, a konzumenta "drži" četiri dana. Spada u grupu zabranjenih amfetamina izbačenih na tržište medikamenata pod radnim nazivom "lekovi za spremanje ispita". Ubrzava moždanu aktivnost, spečava san, povećava budnost i koncentraciju… Kao lek za hiperaktivnost, koji se dobijao mešanjem fenetilina, kofeina i još ponekog sastojka, zvanično je zabranjen osamdesetih godina prošlog veka.

Doktor Milan Zarubica i njegovi saradnici pohapšeni su u akciji "Beograd" februara 2003. godine, a tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je izjavio da je u pitanju najveća fabrika ekstazija u Evropi. Osim sirovina za proizvodnju, zaplenjeno je i skoro milion tableta spremnih za preprodaju. Zarubica je bio vlasnik nekoliko firmi, među njima i "Lanal pharm", koja je imala pogone u Ugrinovcima i Šimanovcima. Policija, a kasnije i specijalni tužilac, tvrdili su da su tu proizvedeni milioni tableta ekstazija za tršita u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Verovatno i dalje.

Zarubica se branio da ima sve potrebne dozvole za proizvodnju leka, da je obavio i predregistraciju, da je u pitanju lek protiv bolesti spavanja, takozvane narkolepsije, koji podiže pažnju i sprečava pospanost. Na računu firme "Lenal pharm" u Švajcarskoj pronađeno je oko dva i po miliona švajcarskih franaka.

Sud mu, ipak, nije poverovao. Osuđen je na 11 godina zatvora, a imovina mu je zaplenjena. Posle pravosnažne presude oglasio se i sam Zarubica koji je izjavio da je žrtva "pljačke i da mu je neko oteo vredne mašine, superkompjuter i drugu opremu" korišćenu u pogonima "Lenal pharma".

24sedam/Goran Sivački
Droga zaplenjena u Požarevcu

Farmaceut se, međutim, nije smirio ni dok je bio u zatvoru. Čim je dobio status "slobodnjaka" vikende je iskoristio da ponovo pokrene proizvodnju. Drogu je pravio u svom starom pogonu u Ugirnovcima, ali i na novoj lokaciji - na Avali. Cela šema je razbijena 2011. godine.

Prvu kaznu je odslužio i izašao 2014. godine a novog spektakularnog suđenja nije bilo, jer je Zarubica postigao sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom. Zanimljivo je da su prva i druga presuda spojene i da je izrečena jedinstvena kazna od 11 godina zatvora za dva dela, koja je kraća od kazne koja je izrečena doktoru Zarubici za prvo delo.

Kada je konačno izašao iz srpskih zatvora, doktor Zarubica se zaputio u Severnu Makedoniju, gde je od ranije imao poslovnih veza. Uhapšen je u raciji decembra 2017. a već naredne je ponovo osuđen na 11 godina zatvora.

Zaplenjeno je oko 910.000 "kaptagon" tableta, odnosno oko 155 kilograma, kao i 52 kilograma čistog amfetamina i velike količine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika.

Sada robija u Severnoj Makedoniji.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike