Tajna formula doktora Zarubice vredna pola milijarde evra: 24sedam na mestu gde se hemikalije pretvaraju u sintetičku drogu!

14.01.2022

07:15

0

Te iste hemikalije su nestale iz sedišta policije i navodno su uništene, a ako nisu, moramo se zapitati ko je kriv

Tajna formula doktora Zarubice vredna pola milijarde evra: 24sedam na mestu gde se hemikalije pretvaraju u sintetičku drogu!
pozarevac droga burad 1301 2022 foto sivacki (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Iako se činilo da je poslednjim hapšenjem u Makedoniji srpski kralj amfetamina Milan Zarubica pao u zaborav, vest da su u Vlaškom dolu kod Požarevca pronađene tone supstance za proizvodnju sintetičke droge ponovo je ovog doktora za „čistu hemiju“ gurnula u medijsku orbitu.

U akciji policije uhapšeni su otac i sin na čijem su seoskom imanju otkrivene više od 23 tone benzil-hlorida i pet kanistera od po 50 litara amfetamina, međutim, istražitelji pokušavaju da utvrde da li su u pitanju opasne supstance koje su svojevremeno zaplenjene dokotru Zarubici, i da odgonentu kako su se, i kojim kanalima, našle u posedu pohapšene problematične porodice, koja je buriće smestila iza zidina svog letnjeg bara sa bazenom.

Ekipa 24sedam uspela je u pomenutom selu braničevskog okruga da uđe na imanje i uveri se da se pod danonoćnom policijskom stražom čuvaju burad iz kojih se, prema procenama stručnjaka, može proizvesti sintetnička droga u vrednosti od oko pola milijarde evra!

Nenadani upad naše novinasrke ekipe na “mesto zločina” šokirao je i same policajce koji su bili prinuđeni da intervenišu, međutim, određene važne informacije, ipak, saznali smo u samom Vlaškom dolu od meštana koji kažu da su šokirani otkrićem šta se krije iza zidina imanja osumnjičenih muških članova ove porodice.

Kako navode, sin Ivan S. uhapšen je u samom selu, dok je otac B.M. uhapšen dok je bio u bekstvu. Kuriozitet je i to što je B.M. pre izvesnog vremena promenio identitet!

Ivan S. uhapšen je ovde u Vlašom selu, a otac se skrivao zbog nekih predhodnih krivičnih dela. Da bi umakao policiji on je promenio i identitet. Nekada se zvao Goran Stević, a sad ima drugo ime i prezime, iako svi ovde znamo o kome je reč – kažu meštani sela.

Dodaju i to da u selu živi i njegova ćerka Ivana i da ona redovno odlazi na imanje, na kome u letnjem periodu radi restoran i bar sa bazenom, da nahrani stoku koju porodica tamo drži.

Hemičar Mladen Nikolić, nekadašnji republički inspektor za proizvodnju i promet psihoaktivnih supstanci, otkrio je čemu služe zaplenjene supstance i vrednost tih opasnih materijala.

- Prekursori su supstance koje nisu opojna droga, ali je od njih relativno lako napraviti opojnu drogu. U ovom slučaju je u pitanju benzil-hlorid koji se nalazi na listi prekursora i strogo je kontrolisana supstanca. Te 23-24 tone su dovoljne da se napravi nekih 50 tona spida. Ako računamo 10 evra po gramu ispada da je ovo zaplena od pola milijarde evra, otkrio je neverovatne podatke ovaj stručnjak,

Magistar hemije Milan Zarubica Facebook
Doktor Milan Zarubica

Takođe je naveo da se mora ispitati da li su to zaista hemikalije koje su zaplenjene prilikom hapšenja Zarubice. Kako je objasnio, hemikalije zaplenjene od ovog doktora su pre nekoliko godina, navodno, uništene.

-Bile su smeštene u jednom gradu u Zapadnoj Srbiji i koliko znamo, trebalo je da budu uništene. Gospodin Zarubica je za vreme jednog slobodnog zatvorskog vikenda uhvaćen kako ponovo pravi amfetamin. Još veći problem je bio taj što je uhvaćen sa istim hemikalijama, koje su i sada nađene, a koje su bile smeštene u SIV-u 1 u sedištu policije. Te iste hemikalije su nestale iz sedišta policije i koliko znam su uništene, a ako nisu uništene moramo se zapitati ko je tu kriv – naveo je ovaj stručnjak, iznoseći I sumnju da se i bez Zarubice, na ovim prostorima, ponovo u enormnim količinama “kuva” čista hemija.

Verovatno se u blizini tog dvorišta nalazi skrivena fabrika. Verovatno čak i najveća fabrika u Evropi za proizvodnju droge – dodao je on.

Milan Zarubica, čija životna priča nedoljivo podseća na scenario jedne od najgledanijih američkih serija o proizvodnji sintentičkih droga “Breaking Bad”, nazvan je i "kraljem” amfetamina, a nekada je bio ugledni naučnik i vlasnik farmaceutske kompanije, koji je na Medicisnkom fakultetu u Beogradu diplomirao sa čistom desetkom.

 Trenutno robija u Makedoniji, gde je uhapšen 2017. godine u zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije, jer mu je u ilegalnoj laboratoriji pronađeno 300 kilograma droge "kaptagon", koju zovu i "hemijska hrabrost" i "lek džihadista", a koju koriste borci Islamske države.

Zarubica je prvi put uhapšen 2003. godine, samo mesec dana pre ubistva premijera Zorana Đinđića, zbog proizvodnje sintetičke droge i osuđen je na 11 godina zatvora. Kada je, tokom izdržavanja kazne, postao "slobodnjak", ispostavilo se da je nastavo da se bavi istim poslom, pa je ponovo uhapšen u maju 2011.

Priznao je krivicu i osuđen je na još tri godine zatvora. Na suđenju je, kako su mediji preneli, tvrdio da on ne pravi drogu već lekove za koncentraciju.

B.M. i I.S. saslušani su u tužilaštvu i navodno su tvrdili da nemaju veze sa narkoticima.

I. S. je naveo da on nije u dobrim odnosima sa svojim ocem i da ne govore, dok se B.M. branio rečima da je materiju u burićima u njegov dom doneo izvesni čovek iz Pančeva, čiji identitet ne sme da otkrije, te da je mislio da su to hemikalije za pravljenje sapuna i deterdženata.

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike