Krvavi sukob će se nastaviti: Klanovi neće odustati od svoje "zlatne koke" ni posle više od 60 žrtava!

29.08.2023

20:45

0

Globalna inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala detaljno analizirala zbivanja na Balkanu.

Krvavi sukob će se nastaviti: Klanovi neće odustati od svoje "zlatne koke" ni posle više od 60 žrtava!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Risto Božović

U naporima za suzbijanje crnogorskih klanova, ključno je unaprediti integritet i profesionalnost ne samo unutar policijskih redova, već i u pravosudnom sistemu, tužilaštvu i agencijama za obaveštajnu bezbednost. Ovo je istaknuto u nedavnoj analizi Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala (GI-TOC) koja se bavi prisustvom organizovanog kriminala na Balkanu.

Printscreen/YouTube/Vijesti online
 

- Škaljarski i kavački klanovi su moćne kriminalne organizacije iz Crne Gore koje se bave globalnom trgovinom kokainom. Njihov krvavi sukob doveo je do smrti više od 60 ljudi od kada je započeo 2015. godine. Nekoliko ključnih članova je ili mrtvo ili u bekstvu ili u pritvoru, što bi moglo da utiče na odnose moći klanova i njihov udeo u ilegalnom poslovanju - ističe se u analizi Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala.

Foto: Youtube/Ukrajinska policija
 

- Nekoliko ključnih članova je ili mrtvo ili u bekstvu ili u pritvoru, što bi moglo da utiče na odnose moći klanova i njihov udeo u ilegalnom poslovanju. Ovaj članak procenjuje  i da će se sukob nastaviti, ali i koji klan će biti bolje pozicioniran u ilegalnoj trgovini kokainom i kakav bi uticaj budući institucionalni napori mogli da imaju na nezakonite aktivnosti klanova - piše u analizi Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala.

Napomenuto je da su crnogorski kavački i škaljarski klanovi prethodno bili povezani unutar šire kriminalne grupe poznate kao kotorski klan, koji je osnovan 2010. godine.

- Kotorski klan je navodno bio povezan sa operacijama trgovine drogom zloglasnog narko bosa Darka Šarića. Nakon Šarićevog bekstva kao odgovor na policijsku operaciju 2009. godine, kotorski klan je nastavio sa radom. Međutim, ubrzo su se pojavile razmirice između članova jer više nije postojala jasna hijerarhija - piše u analizi Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala.

Takođe se ističe i da je posao sa kokainom zlatna karta od koje škaljarski i kavački klanovi neće odustati. Naime, ponuda i potražnja za kokainom rastu.

- Pošto je ovaj posao profitabilan, klanovi će nastaviti trgovinu, blokirajući pojavljivanje drugih igrača. Izgubljeni resursi će se dopunjavati kroz nova partnerstva sa drugim kriminalnim grupama ili iz sopstvenih redova, koji nisu zanemarljivi – procenjuje se da škaljarski i kavački klanovi imaju po 105 i 140 članova, tim redom. Oni će nastaviti da pažljivo prate političke događaje i biraju političare koji su voljni da koriste njihov novac za lične ili političke interese. Nedavno nasilje u Ekvadoru možda čak pomaže klanovima da učvrste svoj položaj u trgovini drogom - navodi u analizi Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala.

(Blic)

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike