Oglasila se "Elektromreža" o paljenju bagera: Dalekovod ne ugrožava ljude

24.08.2023

12:50

0

Autor: 24sedam

Iz EMS su saopštili detalje o paljenju bageru

Oglasila se "Elektromreža" o paljenju bagera: Dalekovod ne ugrožava ljude
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andy Wong

Elektromreža Srbije (EMS) AD saopštilo je da je tokom prethodne noći, nakon protesta koji su održani u naselju Brzi Brod, zapaljen bager izvođača radova na projektu izgradnje mešovitog energetskog voda. Oni su izrazili veliku veliku zabrinutost zbog incidenta navodeći da je projekat u Brzom Brodu od javnog interesa i da ni na koji način ne ugrožava ljude.

- Bager je potpuno izgoreo, a ceo slučaj je prijavljen nadležnim organima. Inače, bager je bio korišćen za rad na izmeštanju postojećeg dalekovodnog stuba na lokaciju još udaljeniju od stambenih objekata. "Elektromreža Srbija" izražava najdublju zabrinutost zbog ovog teškog incidenta u kojem je došlo do uništavanja imovine i to smatra ozbiljnom pretnjom po svoje zaposlene i po izvođače radova - saopšteno je iz EMS-a.

Sve potrebne dozvole

Oni navode da je posebno je zabrinjavajuće to jer se radi o ljudima i tehnici koji su angažovani na projektu od javnog interesa “koji ni na koji način ne ugrožava živote i zdravlje ljudi, ne šteti okolini i nijednim svojim delom ne prelazi preko objekata”.

- Projekat izgradnje mešovitog voda u ovom gradu sprovodi se na zahtev Grada Niša, meštana koji čekaju priključke, odnosno Distribucije u Nišu, a nakon što je Vlada Republike Srbije donela javni interes. Projekat izgradnje mešovitog voda je prošao sve faze usvajanja (pa i javnu raspravu) i za njegovu izgradnju postoje sve potrebne dozvole - navode iz EMS.

U projekat je EMS uložio preko osam miliona evra sopstvenih sredstava.

Dodatno podignuti provodnici

- Elektromreža Srbije nikada nikome nije obećala da će umesto projektovanog i usvojenog nadzemnog voda kroz naselje Brzi Brod ići podzemni vod. EMS je visine provodnika dodatno podigao i povećao rastojanje između stubova čime je jedan stub, najbliži nelegalno podignutom igralištu, uklonjen - saopštavaju iz EMS.

U ovom preduzeću napominju da širom cele Srbije postoji preko 11.000 kilometara nadzemnih vodova I da neki od njih prelaze preko objekata i idu kroz naseljena mesta, što opet nije slučaj u Nišu.

Skandalozne neistine

- Smatramo da je skandalozno da jedna grupa ljudi, iznošenjem neistina i zlonamernim širenjem neosnovanog straha kod građana, sprečava da se realizuje projekat koji je u upravo u interesu svih stanovnika Niša i okoline. Uvereni smo da će država imati snage da zaštiti svoj interes, kao i interes i bezbednost svojih građana i da će jasno pokazati da su ovakvi aktovi, koji se mogu uporediti sa terorizmom, u potpunosti neprihvatljivi. Uvereni smo i da će svi odgovorni biti privedeni pravdi - zaključuju u EMS.

U niškom naselju Brzi Brod sinoć oko 21.30 časova došlo je do požara na bageru, koji je, bio angažovan na izvođenju radova na izgradnji dalekovoda između ovog i susednog naselja Nikola Tesla. Požar je prijavljen u 21.30 časova i da su vatrogasci izašli na mesto požara i ugasili vatru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike