Najkrvavije smaknuće na beogradskom asfaltu: Šta su braća Divac i Vladušić prećutala o ubistvu Pirketa

17.08.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Ubica nije ostavio bukvalno nijedan trag

Najkrvavije smaknuće na beogradskom asfaltu: Šta su braća Divac i Vladušić prećutala o ubistvu Pirketa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ko je ubio Slavišu Pavića Pirka? Najkrvoločnije ubistvo na beogradskom asfaltu, koje se dogodilo 16. avgusta 1993. godine u bašti restorana FK Bežanija, još uvek stoji kao nerešeno u policijskim dosijeima.

Istraga o smrti ovog momka sa Bežanije, poznatog po počinjenim agresivnim krivičnim delima - od pljački, preko ucena, do reketa, trajala je dosta dugo. Bili su angažovani svi resursi kriminalističke policije Beograda. U jednom trenutku, senka sumnje pala je na braću sa Novog Beograda - boksera Mihajla Divca i Predraga Peđu Vladušića. Oni su bili bliski ekipi sa Zvedare.

Njih dvojica su privedeni tokom istrage jer se među kriminalcima, između ostalog, pričalo da su braća u velikoj zavadi sa Pirketom. I za Pirketa su njih dvojica bili njegovi najveći neprijatelji.

Kao glavnoosumnjičenima, odmah im je određen policijski pritvor od 72 sata, koliko je po tadašnjem zakonu policija mogla da drži pritvorene bez saslušanja kod sudije. Braća su negirala da su ona ubila žestokog momka sa Bežanije. Divac se čak branio da nikada ne bi napao/ubio suparnika a da ugrozi život ostalih gostiju ili prolaznika.

Smrt zbog mrkog pogleda

Mihajlo Divac (28) stradao je u oružanom obračunu ispred hotela "Putnik" 12. februara 1995. godine. Upucan je s leđa. Preživeo je sve i svašta, uključujući i hice Luke Bojovića i eksploziju bombe. A likvidiran je zbog mrkog pogleda boksera Radovana Radusinovića, koji je pucao na njega i pobegao. 

Nemajući kud, Divac i Vladušić su poslati i na poligrafsko testiranje. Obojica su prošla. Tako je sumnja pala sa njih dvojice pa su pušteni iz pritvora. 

Ubistvo Slaviše Pavića Pirketa (26) danas se uglavnom pamti po čuvenoj izjavi Kristijana Golubovića u dokumentarnom filmu "Vidimo se u čitulji": "Jedan Pirke je morao biti ubiven..."

Te kobne večeri, Pirke je sa društvom sedeo u bašti FK Bežanija. Spojeni stolovi, veselo društvo, pevačica... Ništa nije slutilo šta će se dogoditi. Uz njega je bio i Dragan Nikolić Gagi, koji je kasnije osuđen zbog učešća u likvidaciji Željka Ražnatovića Arkana.

Ubica ili više njih su se prišunjali kroz dvorište Osnovne škole "Milan Rakić" i zauzeli položaj iza ograde. Onda su odjeknuli rafali iz "kalašnjikova".

Prvo su pogođeni Pirke i konobarica koja se našla pored njega. Pogođeno je još nekoliko ljudi, ranjena je i trudnica. Napadači kao da nisu birali metu. Kada su prvi policajci došli, bili su šokirani, jer do tada ništa slično nije bilo zabeleženo u Beogradu. Jedan mrtav i 11 ranjenih. Bilo je mnogo srče i krvi, policajci su cepali stolnjake i podvezivali rane ljudima, kao na ratištu.

Pre ubistva u FK Bežanija, na Pirketa je pucano tri meseca ranije. Sve se dogodilo u Bloku 62, kada je bio u automobilu "reno". Već rutinski, Slaviša Pavić sa ekipom iz "bežanijskog klana" prolazio je Ulicom Dušana Vukasovića. Automobili u kom je bio Pirke sa još trojicom prijatelja uputio se prema Vojvođanskoj ulici. 

Nisu, međutim, znali da ih iza parkiranog šlepera cisterne čeka zaseda. Nekoliko sekundi kasnije zapraštalo je... Pavić je ranjen u nogu. Nekoliko meseci je šepao, ali ni ta rana, ni luda sreća da mu je ostala glava na ramenima nisu ga zaustavili, samo su ga možda usporili.

Danas kažu da je mogao daleko da dogura u podzemlju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike