Terzićev put kroz srpske sudnice: Evo za koje milione su teretili sadašnjeg crveno-belog predsednika

31.07.2023

14:08

0

Zvezdan Terzić na suđenju rekao da nije imao nikakvu ulogu u transferu Branislava Ivanovića i predložio oslabađanje

Terzićev put kroz srpske sudnice: Evo za koje milione su teretili sadašnjeg crveno-belog predsednika
Zvezdan Terzić ispred Palate pravde - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Generalni direktor fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić oslobođen je danas optužbe za zloupotrebu službenog položaja dok je vodio OFK Beograd. Oslobađajuća presuda izrečena je i fudbalskom menadžeru Draženu Podunavcu. Presuda je izrečena tek posle 13 godina, jer je suđenje počelo još 2010. godine i stalno je odlagano.

Terzić je bio optužen da je nezakonito prisvajao novac od transfera fudbalera. Suđenje je godinama stajalo u mestu što je dovelo do toga da deo optužbi zastari, pa se Terziću na kraju sudilo samo za jednu spornu prodaju igrača. Teretio se za samo za jedan od tri transfera igrača OFK Beograda i to Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve.

Na suđenju je rekao da nije imao nikakvu ulogu u transferu Ivanovića i predložio je oslabađanje.

Taj transfer dogodio se 2006, a Terzić je bio optužen da je omogućio američkoj firmi da od te prodaje nezakonito zaradi više od dva miliona. Uz ovu prodaju, zastareo je deo optužnice koji se odnosi na transfer Srđana Stanića u Spartak iz Moskve i Vanje Grubača u Hamburg iz Nemačke.

Prelazak fudbalera Srđana Stanića u Spartak iz Moskve dogodio se 2003. godine. Terzić se teretio da je, kao direktor OFK Beograda, omogućio firmi "Integrated investment services ltd“ da zaradi 1,3 miliona evra. Taj deo optužnice je, u međuvremenu, zastareo.

FK Crvena zvezda
Zvezdan Terzić

Osim za spornu prodaju Stanića, Terziću se sudilo i za transfer Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve, jer tužilaštvo tvrdi da je 2006. kao direktor Fudbalskog saveza Srbije omogućio firmi "Gardian worldwide llc“ da zaradi 2,2 miliona evra od ove prodaje. To je jedino krivično delo za koje je suđeno Terziću.

Zastarile su i optužbe da je 1998, kako je tvrdilo tužilaštvo, uzeo više od milion tadašnjih maraka od prodaje fudbalera Vanje Grubača, jer ga je Hamburger SV iz Nemačke predstavio kao zauzetog igrača zbog čega je OFK Beogradu isplaćeno 1,1 million maraka odštete. U međuvremenu je, međutim, izdejstvovao da se sa Grubačem raskine ugovor i da bude predstavljen kao slobodan igrač, nakon čega je Terzić zadržao novac od odštete, tvrdilo je tužilaštvo.

Terzić je u maju prošle godine izabran i na funkciju predsednika Upravnog odbora Sportskog društva Crvena zvezda umesto dotadašnjeg predsednika Nebojše Čovića. Uprkos tome što mu se, u tom momentu sudilo za malverzacije u sportu, Terzić je izglasan jednoglasno, tako da očito niko nema problem da mu poveri vođenje celog sportskog društva i raspolaganje novcem klubova.

Uprkos tome što je Terzić bio u bekstvu i krio se u inostranstvu kada je počeo postupak protiv njega, on je kasnije pušten da se uz jemstvo brani sa slobode.

Više javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je žalbu na oslobađajuću presudu Zvezdanu Terziću i Draženu Podunavcu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike