Nova opasnost iz Srbije: Ženske "putujuće bande" haraju Iberijskim poluostrvom, a ovo su im mete

24.07.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Srpkinje predstavljaju veliku opasnost za imovinu Španaca

Nova opasnost iz Srbije: Ženske "putujuće bande" haraju Iberijskim poluostrvom, a ovo su im mete
Copyright Printscreen/Europol/Guardia Civil

Ovijedno, Valensija, Alikante, Mursija... Za njih nema granica. Ovo je kratki raport španske policije koja je otkrila novu lopovsku šemu žena iz Srbije i uputila alarmantno upozorenje kako bi se građani zaštitili od pomahnitalih bandi sa Balkana.

Kako je do sada utvrdila policija, modus operandi ovih lopovski grupa uvek je isti. Ženska banda prvo bi pozvonila na interfon, a zatim bi posmatrale prozore ili terase pokušavajući da utvrde ima li ikoga u stanu. Kada bi otkrile da u stanu nema nikoga, krenule bi u akciju.

Jedna bi stražarila dok bi ostale plastičnom karticom ili alatom obijale brave. Članice "putujuće bande" imaju između 18 i 34 godine i gotovo uvek imaju policijski dosije pun ovakvih ili sličnih krivičnih dela počinjenih ranije.

Tu su i Hrvatice

Španska policija je u južnom mestu Azara, udaljenom 36 kilometara od Valencije, uhapsila četiri žene s hrvatskim dokumentima i optužila ih za dve provale i četiri pokušaja provale. Policijaci su kod njih pronašli nekoliko odvijača, plastičnu karticu i drugi specijalizovani alat za obijanje.

Policija je u saopštenju pozvala stanovnike Španije na oprez, jer su ovakve pljačke česte širom zemlje. U "putujućim bandama" su, pored državljanki Srbije, i žene s hrvatskim, bosanskohercegovačkim i italijanskim dokumentima. Ipak, njih redovno hapse pod sumnjom za krađu gotovine, nakita, satova, parfema i drugih vrijednih predmeta iz kuća i stanova. Ponekad ih muškarci razvoze automobilima na odredišta, a policija takve skupine naziva "putujućim bandama" jer često menjaju mesta po Španiji.

Printscreen Guardia Civil
Policija je zaplenila na desetine hiljade evra od lopova

- Uvek kada izađete iz kuće, makar na nekoliko minuta, zaključajte do kraja vrata. Ako dođete kući i primetite obijenu bravu ili otvorena vrata, ne ulazite i ne dirajte ništa nego odmah nazovite policiju - navela je policija, i pozvala građane da ih obaveste kada god primete sumnjive osobe, kao i da ne puštaju u zgradu nepoznate ljude.

Broj pljački raste leti, kada se hiljade stanovnika nalaze na godišnjim odmorima izvan svojih domova.

Grupa je imala frekventne inhibitore za poništavanje alarmnih sistema, kao i alate i setove brava za pristup kućama. Pored toga, pripisuju im se navodna krivična dela pljačke, pripadnost kriminalnoj grupi i dela protiv privatnosti ljudi.

Bonus video

MUP RS

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike