Taktika oca masovnog ubice: Šta su nam sakrili o Kosti K.

18.07.2023

20:45

0

Svedočenje dečaka ubice iz klinike u kojoj je smešten putem video linka trajalo četiri sata u istrazi protiv Vladimira K.

Taktika oca masovnog ubice: Šta su nam sakrili o Kosti K.
K. K. počinio masakr u OŠ "vladislav Ribnikar" - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Profimedia/Tanjug/AP

Šta je zaista izjavio danas tokom svedočenja u istrazi protiv svog oca dečak ubica iz škole na Vračaru, nije poznato uprkos izjavi branioca Vladimira K. advokata Irine Borović. Ona je u izjavi za medije, pored ostalog, izjavila da mu otac nije prvi put omogućio kontakt s oružjem, da je izrazio kajanje i da je potvrdio raniju izjavu svog oca o skladištenju oružja. Izvor 24sedam iz sudnice, međutim, tvrdi da to ne odgovara istini.

Saslušanje dečaka K. K., koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru 3. maja ubio devet vršnjaka i radnika obezbeđenja, putem video-linka u sudnici beogradskog Višeg suda, izazvalo je danas veliku pažnju javnosti. K. K.  je, da podsetimo, svedočio u postupku koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira K., osumnjičenog za izazivanje opšte opasnosti.

Od ujutru se, među novinarima raznih beogradskih redakcija, stvorila uznemirenost, jer niko pouzdano nije znao gde će dečak ubica biti saslušan. Poslenici sedme sile sjatili su se ispred Višeg suda u Beogradu, ne znajući da li je K. K. tamo doveden. Pojavila se i informacija da saslušanju prisustvuju i roditelji ubijene dece u školii i da se sudnicom prolamaju plač i jauci. Sve to, međutim, nije bilo moguće proveriti sve do okončanja četvoročasovnog saslušanja.

U svoj toj neizvesnosti pronela se informacija da će K. K. biti ispitan u neuropsihijatrijskoj klinici u kojoj se nalazi od 3. maja. Neke redakcije slale su novinare i tamo, dok su ostali čekali ispred Palate pravde.

Dodatnu zabunu unelo je vozilo klinike u kojoj je smešten K. K. koje se parkiralo na parkingu sa bočne strane zgrade suda. Iz njega su izašli jedna žena u zelenoj haljini sa crvenom fasciklom u rukama i vozač. Ona je napravila krug oko zgrade i predala očigledno neku dokumentaciju sudu. Vozilo je potom otišlo i posle su kolege koje su bile ispred klinike javile da se vratilo na parking te ustanove.

Jednoj osobi pozlilo

Tek kasnije saznalo se da je uspostavljena video-veza između sudnice u Palati pravde i klinike u kojoj je smešten K. K. i da on svoju izjavu daje putem video-linka.

AP Photo/Darko Vojinovic
Cveće i sveće ispred ulaza u školu na Vračaru posle masakra

Saslušanju su prisustvovali advokati porodica, troje roditelja iz dve porodice dece žrtava, branilac oca dečaka kao i tužilac Višeg javnog tužilaštva, koji je vodio ispitivanje. Dečak je putem video-linka odgovarao na sva pitanja koja se tiču postupka koji se vodi protiv njegovog oca Vladimira K. zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Otac K. K. nije prisustvovao svedočenju sina, ali jeste njegova majka i to ne u sudnici već je sve vreme bila sa sinom u klinici.

Tokom saslušanja K. K. u jednom trenutku inspektori, koji su se nalazili ispred zgrade, rastrčali su se kada su videli da je jednoj osobi pozlilo. Nije poznato o kome je reč, ali je zahvaljujući brzoj reakciji okupljenih, toj osobi ukazana lekarska pomoć.

Izjave advokata

Iz zgrade suda, posle četovoročasovnog saslušanja dečaka, izašli su advokati koji zastupaju porodice ubijenih, kao i troje roditelja, koji su delovali veoma potreseno.

 

 

- Mi smo se dogovorili da ni na koji način i nikakvim izjavama bilo ko remeti ovaj postupak. Jedino što mogu da vam kažem jeste da danas jeste ispitan svedok maloletni K. K. i to je to - objasnila je advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa jednu od porodica.

24sedam/Katarina Mihajlović
Advokat Zora Dobričanin Nikodinović

Ubrzo je iz zgrade suda izašla i advokatica Irina Borović, koja je i advokat Vladimira K. Ona je dala izjavu novinarima i rekla da je dečak potvrdio priču svog oca o skladištenju oružja, da mu otac nije prvi put omogućio kontakt sa oružjem i da je izrazio kajanje. Naš izvor iz sudnice, međutim, tvrdi da to ne odgovara istini, pa je nepoznato da li je to i šta tačno rekao K. K.

 

 

Kasnije je u izjavi za medije Irina Borović rekla i da su mu zastupnici porodica žrtava postavili mnogobrojna pitanja. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Advokat Irina Borović

- Postavljeno mu je mnogo pitanja, on je odgovarao na sva. Izjavio je i da nije njegov otac taj koji mu je omogućio prvi kontakt sa vatrenim oružjem i da je pucao samo u streljani i da nikada nije pucao ranije na otvorenom. Dečak je ispričao da je oružje bilo uredno skladišteno u sanduku sa katancem koji je bio zaštićen šifrom i rekao da su pištolji bili dodatno obezbeđeni šifrom na obaraču pištolja - zaključila je Borović.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike