Pesma EKV-a posvećena Legiji: Ulemekova tetovaža inspirisala Milana Mladenovića, a malo ko zna da su se njih dvojica družila!

04.06.2023

20:45

0

Sam naziv pesme napisan je nepravilno na svim izdanjima i originalnom albumu EKV-a

Pesma EKV-a posvećena Legiji: Ulemekova tetovaža inspirisala Milana Mladenovića, a malo ko zna da su se njih dvojica družila!
Milan Mladenović i Milorad Ulemek Legija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović/Profimedia

Veoma mali broj ljudi zna da je pesma "Tatoo" grupe Ekatarina Velika posvećena nekadašnjem komandatu Jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku Legiji. Retki su i oni kojima je poznato da su se Milan Mladenović i Legija družili i stanovali ulaz pored ulaza u Novom Beogradu. Upravo Ulemekova tetovaža na grudima, za koju takođe zna mali broj ljudi, inspirisala je Milana za pomenutu pesmu.

Zanimljivo je da je sam naziv pesme napisan nepravilno na svim izdanjima i originalnom albumu EKV-a. Svuda stoji "Tatoo", iako bi ispravno bilo "Tattoo".

24sedam/Nenad Vujanović
Spomen ploča Milanu Mladenoviću

Da li je Milana Mladenovića i tada mladog Milorada Ulemeka spojila ljubav prema muzici, jer je i Legija završio srednju muzičku školu, to što su im očevi obojici bili vojna lica ili samo blizina stanovanja, nije poznato.

Svima je poznata Legijina tetovaža ruže na vratu, ali malo ko zna da bivši komandant "crvenih beretki" ima istetoviranu crvenu ružu na grudima. I dok je navodno tetovaža na vratu simbol smrti, ova druga mogla bi da predstavlja simbol ljubavi.

"Tatoo, ruža na grudima, tatoo, na maljavim, laž i mimikrija, tatoo, jako dobar tatoo", kaže refren pesme EKV-a. Ostale reči, još tada napisane, mogle bi da predstavljaju opis Legijine trenutne situacije iza rešetaka.

Ulemek je svojevremeno svojim saborcima i "ratnim" prijateljima pričao o druženju sa Milanom i sa ponosom isticao da je ta pesma posvećena upravo njemu. Crvenu ružu na grudima Legija je navodno istetovirao kad je počeo da se druži sa Kristijanom Golubovićem, a pre bekstva u francusku Legiju stranaca posle pljačke prodavnice sportske opreme u Novom Beogradu. Pesma se pojavila na drugom albumu EKV-a 1986. godine.

Profimedia
Milorad ulemek Legija

Legija, pored pomenutih, ima i mnoštvo tetovaža na rukama, pa su ga, jedno vreme, oni koji su ga manje poznavali, nazivali i "šarenim komandantom". U kući je od detinjstva bio poznat kao Miša. U ranoj mladosti dobio je nadimak Cema, jer je imao tegove od cementa koje je po čitav dan dizao. Nadimak Legija "zaradio" je tek posle boravka u Legiji stranaca, a taj nadimak ostao mu je do danas.

Milorad Ulemek trenutno je u najobezbeđenijem delu zatvora u krugu požarevačke Zabele, a koji je nazvan srpskim Alkatrazom. Pravosnažno je osuđen na, u tom momentu, maksimalnih 40 godina robije za ubistvo premijera Zorana Đinđića, zatim za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi, potom zločin na Ibarskoj magistrali, kao i otmice i ubistva "zemunskog klana".

Komandant Jedinice za specijalne operacije Ulemek je postao 1998. godine. Posle mnogobrojnih incidenata u aprilu 2001.godine, Legija je pod pritiskom vlasti na svoj zahtev smenjen s mesta komandanta JSO. Jedinica je rasformirana 25. marta 2003. godine posle ubistva premijera Zorana Đinđića, odlukom Vlade Republike Srbije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike