Sa robije pušten zbog Marka Miloševića, švercovao cigarete i alkohol: Dadilja ubio srpskog Dača Šulca, izrešetan ispred budućeg kazina!

18.07.2023

08:00

0

Dragan Popović Dadilja likvidiran ispred hotela "Palas", čiju je rekonstrukciju nadgledao

Sa robije pušten zbog Marka Miloševića, švercovao cigarete i alkohol: Dadilja ubio srpskog Dača Šulca, izrešetan ispred budućeg kazina!
Dragan Popović Dadilja i mesto njegove likvidacije - Copyright YouTube/RUDAR7

Dragan Popović Dadilja, pre nego što je likvidiran, često je posećivao beogradski hotel "Palas" i nadgledao radove na njegovoj rekonstrukciji, budući da je planirao da u njemu otvori novu kockarnicu. Na današnji dan pre 28 godina, upravo dok je izlazio iz tog hotela, našao se na nišanu napadača koji je ispalio rafal u njega. Ubica nikada nije pronađen.

Popović je bio pulen Ranka Rubežića, balkanskog Dača Šulca, kako su umeli ljudi da ga predstavljaju. Prema njemu i MIlovanu Vujisiću Vuji, svojim "vojnicima", ponekad se ophodio poprilično bezobrazno, ali takav je bio prema svima.

Dadilja i Vuja pridružili su se, međutim, Borisu Petkovu i Bojanu Petroviću i 1985. godine ubijaju Rubežića u prvoj organizovanoj "sačekuši" na beogradskim ulicama.

Obojica su za ubistvo Ranka Rubežića osuđena na po 15 godina robije. Čudnim spletom okolnosti, međitim, i jedan i drugi su amnestirani posle polovine odležane kazne. Pušteni su u istom danu i odmah su angažovani kao profesionalni vozači-instruktori Marku Miloševiću za reli trke. 

Time su otvorili vrata ka novim poslovima, pa je Popović ubrzo počeo da radi sa švercom nafte i na tome zgrnuo veliki novac. Uz naftu je polako uplovio i u šverc cigareta i alkohola.

Blizak sa Majmunom

Stvarao je tako Popović imperiju koja je rasla, a samim tim raslo je i njegovo ime među beogradskim kriminalcima. Ubrzo je postao vlasnik i nekoliko kockarnica širom Srbije i u Beogradu. 

Vremenom Dadilja je postao veoma blizak prijatelj sa Goranom Vukovićem Majmunom, pa je bio često viđen gost u njegovom klubu "Luv" na Voždovcu.

Printscreen/YouTube
Goran Vuković Majmun

Motiv ubistva Popovića tog 18. jula 1995. godine nikada nije tačo utvrđen i ostao je nepoznat do danas, kao i akteri njegove likvidacije. Gradom su kružila tri eventualna razloga znog kojih je Dadilja ubijen.

Prema jednoj verziji, navodno se zadužio više od 20 miliona tadašnjih nemačkih maraka koje nije imao da vrati. Druga verzija kaže da je tokom sankcija za državu uvozio alkohol posredstvom svoje firme, pa se navodno malo "zaračunao". Zagovornici treće verzije tvrdili su da je bio upleten u trgovinu narkoticima i da je Albancima ostao dužan za 10 kilograma droge.

Sami se predali

Popović i Vujisić svojevoljno su se predali policiji posle učešća u ubistvu Ranka Rubežića. Nikada nije sasvim precizno razjašnjeno kako su se njih dvojica našla u ekipi sa profesionalcima iz podzemlja Borisom Petkovim Bugarinom i Bojanom Petrovićem, koji su i organizovali Rubežićevo ubistvo. 

Printscreen/Facebook/Legende90/ATA images/Pixabay
Ubistvo Ranka Rubežića: Ilustracija

Oni su, odmah po dolasku u CZ, smešteni u samice, u kojima su proveli više od pola godine. Iako su u zatvor dospeli kao anonimusi, ubrzo su postali veoma poznati i uvaženi među kriminalcima.  Po okončanju istrage, smešteni su u odvojene grupne sobe. Dobili su status vrsnih kriminalaca, i prema njima su se svi tako i ophodili. Pridržavali su se kućnog reda, pa nisu imali nikakve sukobe ni sa komandirima. 

Posle izricanja presude, kojom im je određena kazna od po 15 godina zatvora, Dadilja je tražio da bude premešten u radnu grupu, u kartonažu, gde su pritvorenici dobrovoljno radno angažovani na proizvodnji papirne galanterije. Po pravosnažnosti presude, prebačen je u požarevačku "Zabelu".

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike