Nova sudska vrteška: Opet promenjeno veće vaga o paljenju američke ambasade

10.07.2023

15:47

0

Autor: Mi. S.

Svi optuženi generali policije negiraju krivično delo i propuste u lancu komandovanja

Nova sudska vrteška: Opet promenjeno veće vaga o paljenju američke ambasade
Paljenje američke ambasade - Copyright Printscreen/Youtube/Funzoneization

Sastav sudskog veća na suđenju četvorici policijskih generala koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine, kada je zapaljena ambasada SAD u Beogradu promenjen je, pa je suđenje i danas odloženo. Nastavak procesa zakazan je za 3. oktobar.

Optuženi su, da podsetimo, Slobodan Vukolić, nekadašnji načelnik Uprave policije Beograda, zatim Stevan Bijelić, tadašnji načelnik beogradske policije, Mladen Kuribak, bivši načelnik Uprave policije MUP-a Srbije i komandant Žandarmerije u Kraljevu Bojan Marković. Svi, inače, negiraju krivično delokoje im se stavlja na teret.

Optuženi Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zoran Raković i Bojan Marković se terete za propuste u lancu komandovanja i nepridržavanje plana za obezbeđenje skupa.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, 2019. godine pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

Šteta na zgradi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike