Beša inspirisao reditelja filma "Rane": Na duši imao 97 krivičnih dela, ubila ga policija!

09.07.2023

08:00

0

Mirko Bešević poslužio reditelju Srđanu Dragojeviću za lik Švabe

Beša inspirisao reditelja filma "Rane": Na duši imao 97 krivičnih dela, ubila ga policija!
Mirko Bešević Beša - Copyright Printcreen/Youtube/ Rudar 7

Beograđanin Mirko Bešević Beša ubijen je pre 22 godine, oko 2.45 ćasova, u sukobu sa policijom u Borskoj ulici. U momentu kada je likvidiran Bešević je imao 26 godina. Upravo Beša i njegov drugar Marko Pejković Kameni bili su inspiracija reditelju Srđaniu Dragojeviću za likove Švabe i Pinkija u našem kultnom filmu "Rane".

To je potvrdio i reditelj rekavši da je gledao njihovu ispovest u dokumentarnom serijalu "Tragač", da je znao da je priča autentična i da mu je poslužila za rasplet odnosa Pinkija i Švabe.

Printcreen/Youtube/ WoluME
Švaba i Pinki iz "Rana"

Beševića, za kojim je policija tragala duže vreme, uočila je tog 6. jula 2001. godine interventna jedinica, dok je parkirao ukradeni "golf". Policajci su izašli iz svog vozila sa namerom da uhapse Beševića, ali je on autom krenuo u rikverc, udario u policijski džip, a istovremeno iz pištolja CZ 99, za koji nije imao dozvolu, pucao na policijsko vozilo.

Hitac iz Beševićevog pištolja pogodio je haubu, rikošetirao i probio šoferšajbnu na mestu suvozača. Policajci su uzvratili vatru, ali je Bešević počeo da beži Borskom ulicom.

Policajci, kojima je vozilo od udarca bilo oštećeno, peške su nastavili da jure Beševića i stigli ga 400 metara dalje, gde se zaustavio ukradeni "golf". Zatekli su teško ranjenog Beševića, a Hitna pomoć koja je ubrzo stigla konstatovala je da je preminuo.

Odlagao zatvor

Policajci su u pravcu Beševića ispalili više od deset metaka, od kojih je jedan pogodio Beševića sa strane u spoj pancira koji je imao ispod košulje.

Kako na konferenciji za novinare u SUP Beograd rekao tadašnji načelnik general-major Boško Buha, Bešević je od ranije poznat policiji i na duši je imao 97 krivičnih dela.

Printcreen/Youtube/ Rudar 7
Ubistvo Mirka Beševića Beše

- Bešević je karijeru kriminalca počeo u ekipi Zorana Uskokovića Skoleta, ali se brzo osamostalio. Pištolj koji je pronađen kod Beševića ima serijske brojeve, ali nije evidentiran u SUP-u - rekao je tada poručnik Milan Popović, načelnik Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata.

On je dodao da se Bešević krio duže vreme i da je nejasno kako je uspeo da odloži čak osam puta izvršenje kazne na koju je bio osuđen zato što je prošao na crveno svetlo i zgazio osmogodišnjeg Dalibora Dimovskog. Za ovo delo bio je osuđen na dve godine zatvora.

Mirko Bešević je 30. maja 2000. godine u ulici Kneza Višeslava, iz automobila u pokretu pucao i ubio Dejana Plavšića (30), koji je upravljao BMW-om. Osumnjičen je i da je 2. decembra iste godine u Ulici Ivana Milutinovića pokušao da od jednog vozača otme "mercedes". Kada je vlasnik pružio otpor, Bešević je pucao i ranio ga u ruku. Ranjeni vozač je uspeo da otme Beševiću pištolj, za koji je kasnije ustanovljeno da je iz njega ubijen Plavšić.

Bešević je 26. novembra 1999. godine na raskrsnici Balkanske i Narodnog fronta, takođe iz vozila u pokretu, pucao na Dejana Caričića koji je sedeo u parkiranom "audiju".

Porodica demantuje policiju

Porodica Mirka Bševića reagovala je kasnije na policijska saopštenja u kojima se tvrdi da je Mirko ubijen u razmeni vatre sa interventnom jedinicom. U njihovom obraćanju javnosti navedeno je da je da Bešević nije pucao na policiju već da je likvidiran u klasičnoj "sačekuši".

Printcreen/Youtube/ Rudar 7
Mesto ubistva Mirka Beševića

"Takođe, potpuno je nelogično da neko putničkim automobilom nasrne na policijski džip težak između dve i tri tone, što se takođe podmeće u pomenutim saopštenjima. Želimo da kažemo i da postoji neposredni svedok celog događaja koji će, kada za to dođe vreme, pred sudom ispričati šta se zaista dogodilo i potvrditi da Mirko nije ispalio nijedan metak u pravcu policajaca. Taj svedok je kobnog dana sedeo sa Mirkom u automobilu i uspeo je da preživi. Postoje i očevici koji tvrde sasvim suprotno od onoga što saopštava policija", navela je porodica Bešević.

Oni se pozivaju na opis očevidaca u kome se tvrdi da je policijski džip velikom brzinom naleteo otpozadi na Mirkov automobil i okrenuo ga za 180 stepeni. Od siline udarca motor Mirkovog vozila se ugasio i dok je on pokušavao da ga ponovo pokrene policajci su iskočili iz džipa i bez upozorenja zapucali rafalnom paljbom.

"Mirko je startovao automobil i bežeći pokušavao da spase život. Međutim, očigledno već pogođen posle pedesetak metara je klonuo na suvozača (svedoka) koji je sa svog sedišta preuzeo volan. Nakon 150 metara automobil je udario u trotoar i zaustavio se, a suvozač se spasao bekstvom. Za Mirka više nije bilo spasa", saopštila je porodica.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike