Belivuk tvrdio na suđenju: "Oružje u Ritopeku nam je podmetnuto"

20.06.2023

14:59 >> 19:52

0

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka nastavlja se nakon što su odbijeni zahtevi za izuzeće sudskog veća i predsedavajuće sudije

Belivuk tvrdio na suđenju: "Oružje u Ritopeku nam je podmetnuto"
specijani sud (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Optuženi za organizovanje kriminalne grupe Veljko Belivuk, danas je u nastavku suđenja u Specijalnom sudu tvrdio je da je oružje, koje je pronađeno u kući u Ritopeku, zapravo podmetnuto.

Belivuk je, tokom izlaganja svojih primedbi na iskaze okrivljenih-saradnika, rekao da postoji mnogo nelogičnosti u iskazima okrivljenih-saradnika kada je u pitanju oružje iz kuće, pa je precizirao da Srđan Lalić nije mogao na fotografiji da prepozna "famozni snajper".

Sudija je na početku suđenja saopštila da je Tužilaštvo za organizovani kriminal odustalo od krivičnog gonjenja Nikole Spasojevića za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja.

- Okrivljeni saradnici ispitani u krivičnom postupku su ispunili obaveze sporazuma koji su sklopili. Tužilaštvo ocenjuje da su njihovi iskazi jasni, potpuno, neprotivrečni i u skladu sa ostalim dkazima - rekao je sudija.

Advokati tražili izuzeće svih

Poslednje ročište održano je 15. maja kada su advokati odbrane izašli sa svojim zahtevom za izuzeće svih, a okrivljeni Belivuk i Miljković su ih u tome podržali i obrazložili zbog čega sumnjaju u njihovu pristrasnost i u okrivljene svedoke Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića, međutim, Apelacioni sud u Beogradu odbio je ove zahteve.

Advokat Veljka Belivuka Đorđe Tomić rekao je da je Spasojević optužen za razna krivična dela.

- Svima nam je jasno da je Nikola Spasojević do sada imao dvojno svojstvo, kao okrivljeni i okrivljeni saradnik. Predsednik veća ga je poučila da je dužan da govori istinu, a kako je Spasojević bio okrivljeni za oružje znamo da nije dužan da odgovara na pitanja sa tim krivičnim delo. Do sada se nije desilo da jedno lice u istom postupku ima status okrivljenog saradnika za jedna dela, a okrivljenog za drugi - rekao je Tomić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Rekao je da je Spasojević priznao i krivično delo za koje nije optužen i pitao da li mu tužilaštvo ne veruje, ako je priznao delo, a ono mu se optužnicom ne stavlja na teret.

- Ako mu tužilaštvo ne veruje da je izvršio krivično delo, to znači da Spasojević ne govori istinu i da treba da izgubi status saradnika. Ako misle da govori istinu, treba da bude obuhbvaćen optužnicom. Sud mora da ispravi grešku i ukine rešenje o sporazumu između tužilaštva i Nikole Spasojevića, a pretres mora da počne ispočetka - dodao je.

- Hrvatin pokušava da bude pametan, a on to nije -  rekao je Veljko Belivuk upoređujući iskaze svedoka okrivljenih koji su prema njegovoj priči kontradiktorni iako su, kako tvrdi, svi nagovoreni da svedoče protiv svojih prijatelja i saradnika. 

Tanjug/Vladimir Šporčić
 

Velja Nevolja je osporavao iskaze svedoka-okrivljenih.

- Plašljivi Spasojević bio je fasciniran Srđanom Lalićem i od njega učio šta da priča.  Spasojević je pričao o tragovima krvi koje je video navodno, a ne zna da opredeli gde, kad sam ga pitao. Opisivao je kako neke palete postoje ispod mašine kad to nismo videli na slikama. Nigde nije bilo paleta. Isto tako, Lalić je pre nego nije video slike nije znao ništa o mašini, a pošto je video znao je i gde je var i boju i sve ostalo. Lalić se prema dopuštenju vas sudija ponašao neprimereno tokom ispitivanja, a mi smo bili primereni - u jednom dahu prigovara Belivuk.

Zatim je prešao ne temu mlevenje ljudi u Ritopeku i kako jedan svedok govori da su se gušili , a drugi da u prostoriji ima i ventilacija.

- Majku mu, samo stisneš dugme, što da se gušimo ako ima ventilacija. Nema logike - ističe Belivuk, pa onda tvrdi da nije postojala organizovana kriminalna grupa i hijerarhija o kojoj su Hrvatin, Spasojević i Lalić govorili pred sudom. 

Velja Nevolja je rekao da saradnici tužilaštva nisu uspeli da dokažu da su se plašili da izađu iz grupe, pa tvrdi da nije ni postojala. Priča o automobilima sa štekom kojim su prema pričama svedoka-okrivljenih švercovali velike količine kokaina. Spominje Vladimira Dimitrijevića i kaže da je auto-limar najbolji u gradu i da je nepravedno optužen.

- Nema kokaina nikakvog, ali ne razumem šta oni pričaju. Za Hrvatina je obala, a za druge potok - istakao je Belivuk čitajući po pasusima na stranama i u redovima, koje navodi  i iznoseći primedbe na mnoge pred sudom izrečene činjenice, vrlo nervozno. 

"Oružje u Ritopeku podmetnuto"

Belivuk je, tokom izlaganja svojih primedbi na iskaze okrivljenih-saradnika, rekao da postoji mnogo nelogičnosti u iskazima okrivljenih-saradnika kada je u pitanju oružje iz kuće, pa je precizirao da Srđan Lalić nije mogao na fotografiji da prepozna "famozni snajper".

Pričajući o ubistvima u Crnoj Gori, Belivuk je istakao da je Srđan Lalić na fotografiji video da je Damir Hodžić mrtav, jer je pogođen u lice, dok je sa druge strane Bojan Hrvatin rekao da se na fotografiji ne vidi da je Hodžić mrtav.

Belivuk je ponovio da je za vreme ubistva Ljubomir Markovića Kiće bio zajedno sa Miljkovićem na slavi 200 kilometara od Beograda, kao i da su zbog toga i on i Miljković bili u policiji na informativnom razgovoru. Kazao je i da okrivljeni-saradnici nisu dali iste odgovore gde je nakon izvršenja ubistva boravio Ljubomir Lainović, jer jedni tvrde da je u pitanju Ulica 27. marta, a drugi Ustanička. Zatim su, kako tvrdi Belivuk, kontradiktorne i njihove izjave za ubistvo Lainovića, jer je Lalić rekao da je Lainović imao samo krv ispod nosa, dok je Spasojević rekao da je Lainović bio ceo krvav.

24sedam
 

Pričajući o Lainovićevom ubistvu, rekao je i da je Lalić kazao da je Lainović ubijen na KiM, dok je Spasojević naveo da je ubijen u Crnoj Gori.

Belivuk je rekao da, pošto Lalić nije prepoznao automobile kojim su navodno počinjene otmice Gorana Veličkovića, Nikole Mitića i Zdravka Radojevića, izjave "padaju u vodu".

Pričajući o Aleksandru Purkoviću koji je optužen da je ovoj grupi odavao informacije iz policiije, Belivuk je naveo da okrivljeni-saradnici nisu naveli koje je to infomracije Purković odavao, kao i kako su Purkovića Belivuk i Miljković vratili na posao.

Belivuk tvrdi da je čovek sa nadimkom "Đeneral ili deda" izmišljen lik, navodeći da su okrivljeni-saradnici samo naveli da se zove Nenad, ali nisu mogli da se sete njegovog prezimena.

Nelogično je, smatra Belivuk, to što Nikola Spasojević nije zapamtio registarske oznake svih svojih automobila, ali je zapamtio tablice kamiona prilikom jedne primopredaje droge u kojoj je učestvovao.

Tanjug/Rade Prelić
 

Nakon što je sudija opomenula Belivuka da bude sažetiji, uz reči da današnje primedbe više podsećaju na završnu reč, Belivuk je naveo da se mnogo trudio i da su primedbe sažete.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, kada će Belivuk započeti izlaganje primedbi koje je zapisao u svojoj drugoj svesci.

Poslednje ročište održano je 15. maja kada su tražena ta izuzeća, a okrivljeni Belivuk i Miljkovic su kazali da sumnjaju u pristrasnost suda, a posebno tužilaštva prema okrivljenim svedocima Srđanju Laliću, Bojanu Hrvatin i Nikole Spasojevića.

Veljko Belivuk tada je zapretio i da ce otkazati punomoćje svim advokatima, pa da će se rocišta održavati u "praznim sudnicama".

Inače, klan Veljka Belivuka prvom optužnicom se tereti za pet ubistava: Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovica Goksija, Aleksandra Gligorijevića Pukija, kao i Lazara Vukićevića. Potom je pokrenuta istraga  i za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića koji je spaljen na lomači u Surduku kod vikendice Radoja Živković bivše žene rođaka, Radoja Živkovića "kavačkog vođe"i drugom optužnicom se klan tereti za oba zločina.

Do sada su pred sudom svedočila sva trojica svedoka okrivljenih u kojima su osim o zločinima iz optužnice govorili i o najmanje 20 ubistava za koje klan do sada nije  zvanično optužen, a prema priznanju svedoka, članovi klana stoje iza otmica i ubistava nestalih.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike