Srbin pozivao na džihad, pa osuđen na 3 godine robije zbog podsticanja na terorizam!

19.06.2023

15:06

0

Despotoviću je izrečena i mera bezbednosti oduzimanja predmeta nekoliko telefona i SD kartica, jer su ti telefoni upravo bili predmeti izvršenja krivičnog dela

Srbin pozivao na džihad, pa osuđen na 3 godine robije zbog podsticanja na terorizam!
Copyright Pixabay

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu osudilo je Igora Despotovića, na kaznu zatvora od tri godine zbog  javnog podsticanja na izvršenje terorističkih dela. 


U kaznu zatvora mu je uračunat pritvor u kojem je od 17. februara prošle godine, a koji mu je danas produžen do upućivanja na izdržavanje kazne  zatvora.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Takođe, sud ga je obavezao da plati troškove krivičnog postupka.

Despotoviću je izrečena i mera bezbednosti oduzimanja predmeta nekoliko telefona i SD kartica, jer su ti telefoni upravo bili predmeti izvršenja krivičnog dela.

Sudija je obrazlažući presudu rekla da je sud od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio njegove godine, porodične prilike, da mu je uračunljivost za vreme izvršenja krivičnog dela bila smanjena ali ne bitno, dok je od otežavajućih okolnosti cenio njegovu raniju osuđivanost za rasnu diskriminaciju.

Kako je sudija obrazložila Despotović je prilikom iznošenja odbrane delimično priznao činjenične navode optužnice.
      
 Despotović je oglašen krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam.

On je objavljivao fotografije naoružanih pripadnika i vođa terorističke grupe "Al-Kaida". 
Despotović je u periodu od početka marta 2020. godine do 5. februara prošle godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike.

Zatim je postavio niz sadržaja - tekstova, snimaka i fotografija koji tzv. "Islamsku državu", koju su UN proglasile za terorističku organizaciju i koja poziva na "džihad".

Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora.

Optuženi Despotović je uhapšen 18.februara prošle godine. 


Bonus  video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike