Jači i od Giške i od Ljube Zemunca - jednog tukao u ringu, drugog na ulici: Žorž pokošen rafalima iz heklera kod Starog Merkatora

02.10.2022

06:00

0

Nepoznati ubica ispalio 30 metaka iz "heklera" od kojih je 20 završilo u telu Georga Žorža Stankovića

Jači i od Giške i od Ljube Zemunca - jednog tukao u ringu, drugog na ulici: Žorž pokošen rafalima iz heklera kod Starog Merkatora
Georg Žorž Stanković i mesto njegovog ubistva - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Pripadnik stare garde beogradskog podzemlja, inače legendarni bokser, zagovornik uličnih "ferki", čovek od čije pesnice su mnogi drhtali, a pre svega nekrunisani kralj Novog Beograda, izrešetan je pre tačno 29 godina, po receptu devedesetih u "sačekuši", na stepenicama Tržnog centra Stari Merkator u Novom Beogradu. Ovaj zločin nikad nije rasvetljen i počinilac nikad nije uhapšen.

Georg Žorž Stanković, legenda beogradskog ringa i asfalta ubijen je mučki 1. oktobra 1993. godine. Nepoznati mladoliki ubica koristio je "hekler" sa prigušivačem. Napadač je, sakriven iza zida kafića, sačekao da Stanković i njegov prijatelj uđu u automobil, pritrčao i sasuo kišu metaka u njih. Iz automata je ispaljeno 30 metaka, od kojih je 20 završilo u telu Žorža Stankovića.

Trenirao je boks u Crvenoj Zvezdi šest godina, a tri puta je bio vicešampion Srbije. Mnogi su spremni da kažu da takav bokser među crveno-belima ni pre ni posle nije postojao. Tukao je i Gišku, koji je branio boje Radničkog sa Vračara, a jednom prilikom je čak i Ljubomir Magaš, poznatiji kao Ljuba Zemunac izjavio kako u fer tuči, na ruke, može da ga dobije jedino Žorž.

Oni koji su ga poznavali tvrde da je Stanković, koji je odrastao u Novom Beogradu, posedovao neverovatnu fizičku i mentalnu energiju. Izazivao je strahopoštovanje gde god da se pojavi.

- Bivši sportisti umiru kao siromašni i alkoholičari - govorio je Žorž u momentu kad se razočarao u sport i kad se okrenuo se biznisu.

Bogatstvo na poker aparatima

Počeo je da radi kao taksista i prevozio je putnike sa surčinskog aerodroma, ali mu je to brzo dosadilo. Devedesetih, kad je počeo rat na ovim prostorima, Stanković je bio već umorni i ostareli bivši as i novokomponovani biznismen. Tokom osamdesetih godina prošlog veka, Stankovićev posao napredovao je veoma brzo, a ozbiljno bogatstvo stekao je u Češkoj na poker aparatima.

Posle tuča pili sok

U Novom Beogradu su se međutim kalili i “junaci” iz drugih krajeva grada, jer su tamo, na igralištima i igrankama, bile zakazivane tuče. Žorž je na njima voleo da viče: "Ja sam kralj Novog Beograda", uzimao je mikrofon od pevača i zabranjivao pušenje u sali. Neko ga ne bi poslušao i on bi, u tim strašnim gužvama, započinjao opštu tuču. Ali već sutradan, svi koji su se potukli, zajedno su išli na zezanje i pili sok kod Fontane.

U Beogradu je imao sedam lokala, kao i u Beču, Lincu, Bratislavi i Pragu. Takođe, zahvaljujući vezama koje je imao u inostranstvu, postao je predstavnik firmi "Fila" i "Ribok" za Jugoslaviju, pa je u devedesete ušao i kao već izgrađeni biznismen.

Planirao je da se poveže i sa Rusijom i Rumunijom i uspeo je da sklopi poslove u tim zemljama. Kad je trebalo da u njima otvori lokale sa automatima za igru kao i bilijar salone, sprečila ga je smrt. Posle njegove likvidacije, štampani mediji bili su preplavljeni tekstovima o njemu i naslovima: "Ono što nisu mogli u ringu, uradili su na ulici s leđa".

Beogradskim podzemljem pričalo se da je ubistvo Stankovića bila osveta Milivoja Matovića, poznatijeg kao Miša Kobra i to Žoržovom sinu Božidaru Batici Stankoviću za ubistvo njegovog brata Brace. Spekulisalo se i da je ubistvo počinio Sredoje Šljukić Šljuka koji je vodio "zvezdarski klan", a po nalogu Državne bezbednosti.

Poslao sina da preti

Miša Kobra je početkom devedesetih imao sukob sa Žoržom Stankovićem zbog toga što je ovaj maltretirao Mišinog mlađeg brata Bracu. Kad je Miša upozorio Žorža da mu ne dira brata zbog kockarskih dugova, koje će on da podmiri, Stanković je u Australiju poslao svog sina Baticu da preti.

Printscreen / Youtube / Mario Sekulić
 

Mišin drug i vicešampion u boksu, Boža Cvetić, ispričao je: "Vadio je pištolj na nas. Ja sam ga bacio preko stola na ulicu i posle toga je Batica deportovan u Srbiju."

U međuvremenu, Mišin brat Braca je ubijen, a potom i Žorž Stanković. Tri godine kasnije likvidiran je i Batica Stanković, ali se potom na Mišu Kobru okomio Jovica Ciganin.

- Jovica je 2003. napao Mišinu ženu, ja sam ga složio na pod, a Miša mu je pucao u usta. Ciganin je preživeo i nastavio da preti Miši i meni. Kada je Miša ubijen 2003. svi australijski mediji su nekoliko dana pisali o tome kao o obračunu u srpskom podzemlju u Sidneju - ispričao je kasnije Boža Cvetić.

Božidar Batica Stanković ubijen je u Novom Beogradu 23. juna 1996. godine, nepune tri godine posle svog oca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike