Srbin pobegao sa aerodroma u Kolumbiji: Pomagači pucali na policajce koji su ga sprovodili pre izručenja Italiji

20.05.2023

11:07

0

Za Antunom Mrdežom Italija raspisala međunarodnu poternicu, a on nestao u "audiju"

Srbin pobegao sa aerodroma u Kolumbiji: Pomagači pucali na policajce koji su ga sprovodili pre izručenja Italiji
Antun Mrdeža posle hapšenja u Kolumbiji - Copyright costesia/policia nacional

Državljanin Srbije Antun Mrdeža (47), koga su kolumbijski mediji označili kao narko-bosa, pobegao je sa aerodroma u Medeljinu. Grupa maskiranih napadača zapucala je na policajce koji su ga sprovodili, što je on iskoristio i uspeo da umakne. On je trebalo da bude izručen Italiji po međunarodnoj poternici, ali je nestao negde u džungli u Kolumbiji.

Medeljin se, inače, smatra centrom jednog od najmoćnijih kartela. Mrdeža je od policajaca, koji su ga sprovodili, tražio da popije malo vode, jer je žedan, što su mu oni dopustili. To je bio signal za grupu napadača da počnu da pucaju na aerodromu Hose Maria Kordova. Do aerodroma napadači su se dovezli u dva luksuzna automobila.

Izbila je, potom, pucnjava između napadača i policije u kojoj niko nije povređen, ali je tokom razmene vatre Mrdeža nestao.

Antun je, kako se vidi na snimcima nadzornih kamera na aerodromu, ušao u crni "audi" kojim su napadači došli do aerodroma. Usledila je potraga za limuzinom, koja je sutradan pronađena na seoskom putu u blizini Medeljina, ali su Mrdeža i njegovi pomagači nestali bez traga.

Kolumbijska policija objavila je, u prvom trenutku, da je reč o italijanskom državljaninu Nikoli Borosu, ali je proverom utvrđeno da je to lažni identitet i da je osoba za kojom tragaju zapravo Srbin Antun Mrdeža, inače deo međunarodnog narko-kartela koji je povezan sa Italijom, Španijom, Srbijom i Kolumbijom.

Mrdeža je, kako pišu kolumbijski mediji, uhapšen pre nešto više od nedelju dana, pošto je doleteo iz Dominikanske Republike, a kod sebe je imao lažna italijanska dokumenta. Posle otkrivanja njegovog pravog identiteta, utvrđeno je da je za Antunom raspisana crvena poternica Interpola, zbog trgovine narkoticima.

Kolumbijske vlasti naložile su istragu o tome kako je Srbin uspeo da pobegne i ko je sve bio upoznat sa planom za ekstradiciju Italiji.

Printscreen/YouTube/ Buenaventura en Línea
Jedan od tovara kokaina koji je zaplenila kolumbijska policija

Prema pisanju italijanskih medija, Mrdeža je deo međunarodnog narko-kartela na čijem čelu je bio italijanski kriminalac Petro Fotia, koji je uhapšen u martu ove godine. Na teret im se stavljalo šverc heroina, kokaina i sintetičkih droga na teritoriji Zapadne Evrope. Ova kriminalna grupa se takođe bavila i preprodajom oružja.

Posle hapšenja Fotie u Italiji, rapisana je poternica za 13 članova ove organizacije, koja je povezana sa kalabrijskom Ndrangetom, među kojima su bila i dvojica srpskih državljana. Jedan od njih bio je Mrdeža, čije zaduženje je bilo da redovno putuje za Kolumbiju, gde je imao dobre kontakte sa proizvođačima kokaina i da sa njima ugovara kupovinu droge koja je kasnije transportovana uglavnom u Španiju i Italiju.

Ovo nije prvi Srbin koji se pojavljuje u medijima u Medeljinu. U martu 2019. godine, na benzinskoj pumpi u tom gradu preminuo je Vladimir Vidaković (30) iz Pančeva. Njegova smrt ostala je nejasna do danas, a ono što se zna je da je on jedno vreme boravio u Medeljinu, živeo na visokoj nozi, a da se onda pojavio na benzinskoj pumpi, potpuno mahnit. Pokušao je da pije benzin, zaposleni su pozvali policiju i Hitnu pomoć. Spasa Vidakoviću nije bilo i on je preminuo, a špekulisalo se da je on zapravo otrovan i da je benzinom pokušao da se spase. On je inače mlađi brat Miloša Vidakovića, koji je ubijen u Budvi 2013. godine.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike