Rakočević: Hapšenje vođa Balkanskog kartela je udarac organizovanom kriminalu

12.05.2023

19:35

0

Rakočević je naveo da je za Srbiju, kao i za Crnu Goru, važno da nastave kontinuiranu borbu sa kriminalom, kako bi se ove dve zemlje približile Evropskoj uniji

Rakočević: Hapšenje vođa Balkanskog kartela je udarac organizovanom kriminalu
Copyright Printscreen/YouTube/Televizija E/MUp

Ovo je vrlo jak udarac zadat organizovanim kriminalnim grupama, naročito Balkanskom kartelu i jedan dobar primer kako se uspešno bori protiv opasnih pojava, rekao je danas redovni profesor krivičnog prava, kriminologije i kriminalistike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Crnoj Gori Velimir Rakočević, povodom hapšenja vođa Balkanskog kartela koje je izvedeno od strane MUP-a, uz saradnju sa Evropolom.

- Ovo jeste udarac, i to vrlo jak udarac zadat organizovanim kriminalnim grupama, naročito Balkanskom kartelu i jedan dobar primer kako se uspešno bori protiv ovih opasnih pojava. Međutim to nikako ne znači da će kroz samo jednu akciju, ili jednu ili dve aktivnosti taj vid organizovanog kriminala biti zaustavljen - rekao je Rakočević za K1.

Rakočević je naveo da je za Srbiju, kao i za Crnu Goru, važno da nastave kontinuiranu borbu sa kriminalom, kako bi se ove dve zemlje približile Evropskoj uniji. Prema rečima Rakočevića, ono što je specifično za balkanski kartel jesu hijerarhijska struktura, prijateljske veze i kodeksi ponašanja.

- Ta čvrsta disciplina i hijerarhija i taj zakon ćutanja i podela uloga, oni ne bi mogli opstati, pogotovu na globalnom tržištu bez toga. Ovo su vrlo važni dodatni elementi koji ih na neki način čine specifičnim - objasnio je Rakočević.

On je dodao da pored delikata iz oblasti zloupotrebe droga, za Balkanski klan se vezuje pranje novca i veliki broj teških ubistava izvršenih na organizovan način.

- Pranje novca, sve ono što nastane kao rezultat ilegalne prodaje droge. Taj novac prosto mora da se stavi u legalne tokove, samim tim kada taj novac prođe sve faze pranja novca, on se integriše i onda imamo brojne aktivnosti gde taj prljavi novac nalazi svoje mesto - izjavio je Rakočević.

Printscreen/YouTube/Televizija E
 

 

Geografski položaj Balkana, jer prema rečima Rakočevića, bio presudan faktor za pozicioniranje ovog kartela na sam vrh evropskog tržišta.

- Upravo i taj geostrateški položaj vrlo je važan, to ukrštanje puteva, naročito kada je u pitanju droga. Dugo je bio aktuelan taj južni krak balkanske rute. Upravo promenom okolnosti, drugačijim koncipiranjem u samim kriminalnim grupama u poslednjih desetak i više godina je aktuelan taj pomorski vid krijumčarenja - naveo je on.

Rakočević je rekao da je finansijska snaga, fleksibilnost i mogućnost infiltriranja klana ono što mu je pružilo ulazak na mnoga svetska tržišta droge.

- Dakle ta mogućnost da se infiltriraju u određene krugove, da nađu prolaz za ulazak u pojedine države, naročito Latinske Amerike, upravo ta finansijska moć i novac sva vrata otvara. To njihovo dobro pozicioniranje dovelo je do toga da su oni na planetarnom nivou ostvarili svoje pozicije - zaključio je Rakočević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike