Jezivim komentarima "pravdaju" ubistvo devojke u Novom Sadu: Šta je u glavi osobe koja napiše "sama je kriva"?! (FOTO)

11.05.2023

12:53

0

Autor: J.N.

U moru tuge, neverice i bola zbog 17. femicida u Srbiji od početka godine, verovali ili ne, ima i onih koji za ovaj monstruozni čin nalaze opravdanje

Jezivim komentarima "pravdaju" ubistvo devojke u Novom Sadu: Šta je u glavi osobe koja napiše "sama je kriva"?! (FOTO)
Copyright Printscreen/Instagram

Ubistvo Ivane R. u Novom Sadu, kojoj je juče presudio bivši partner, potreslo je javnost koja uz porodicu i prijatelje nesrećne devojke u šoku čita detalje zločina.

U moru tuge, neverice i bola zbog 17. femicida u Srbiji od početka godine, verovali ili ne, ima i onih koji za ovaj monstruozni čin nalaze opravdanje, tzv. "žao mi devojke, ali..."sama ga je birala", "ko zna šta je uradila pa se odlučio na taj potez", "sve su iste" tip ljudi.

Možete ih prepoznati tako što najčešće pod lažnim imenom i prezimenom, sa lažnih profila na mrežama, po forumima, na portalima ostavljaju krajnje mizogine poruke, najčešće pravdaju onog ko je zločin počinio, iznose krajnje ograničene stavove koji se kose sa zdravim razumom i ljudskim pravima.

 "Ostavila ga jer nije imao para da joj plaća solarijum, a on to nije mogao da podnese", "Da devojke ne traže da im momci idu vani raditi toliko ne bi se ovo dešavalo", "devojka koja voli samo keš, vidi se"...samo su neki od užasavajućih poruka koje su se mogle pročitati ispod vesti o ubistvu u Novom Sadu.

Šta je u glavi osobe koja misli da je ubistvo druge osobe rešenje bilo kakvog problema misterija je i predmet ispitivanja psihologa, psihijatara i nadležnih, za to školovanih.

S druge strane, šta je u glavi osobe koja ubistvo pravda na bilo koji način, znamo. Nije ništa, prazna je.

"Raskopavanje" privatnog života žrtve, da li je izlazila, provokativno se oblačila, volela skupe stvari (?!), preispitivanje da li je na neki način izazvala muškarca, glorifikovanje ubice po matrici "on je nju toliko voleo da nije mogao podneti život bez nje" opasan je na više nivoa i nikako nije prihvatljiv.

Ne postoje okolnosti u kojima je opravdano nauditi ženi!

Ovo, a i svi prethodni femicidi, ove i godina koje su za nama, predstavljaju nasilje i zločin!

Nema "ali", nema "ko zna šta je..." Nije ništa!

Ubio ju je i tu staje priča.

Imao zabranu prilaska

Prema dosadašnjim saznanjima, nesrećna devojka iz Novog Sada već je prijavljivala nasilje od strane momka sa kojim je bila u vezi, zbog čega mu je bila izrečena mera zabrane prilaska.

Zbog toga što je nekoliko nedelja pre zločina i fizički nasrnuo na nju, sada pokojnom V.R. tada je oduzeto i oružje, za koje je do tada imao dozvolu. 

Država se bori protiv "veličanja zločina i zločinca"

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković poručio je da je izuzetno bitno da svi razumeju da se za veličanje zločina na društvenim mrežama "neće prihvatiti objašnjenja ili odbrane da neko nije znao šta radi i slično".

Svaki događaj će biti istražen i procesuiran u skladu sa Krivičnim zakonikom. Naglasiću još jednom da je naš prag tolerancije za ova krivična dela uvek bio vrlo nizak, dok je sada ravan nuli. I tako će i ostati - istakao je Stamenković

17. femicid od početka godine

Zaključno sa ovim ubistvom, od početka godine, ubijeno je 17 žena u porodično-partnerskom odnosu, saopštio je Autonomni ženski centar (AŽC).

Među žrtvama u 2023. je 15 punoletnih žena i dve maloletne devojčice, pokazuju podaci ove organizacije.

 

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko ga trpi

Policija 192

Prijava nasilja u porodici 0800100600

Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom 011 2645328

SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja (14-18h) 3626-006

SOS Dečja linija „Broj za problem tvoj" besplatni i poverljivi pozivi 0800123456

Savetovalište za brak i porodicu 011 2650258, 011 2752224 i 011 2695416

SOS Centar za mlade 011 3192782

Autonomni ženski centar - SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja0800 100 007

Sigurna kuća 0800 011 011, 011 2769 466, 062 304 560

Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu 0800 10 10 10

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike