Profesor koji je pre tri godine savladao napadača u školi: Sistem zakazao, ništa nismo naučili

04.05.2023

21:30

0

Naoružani muškarac 22. novembra 2019. godine ušao je u Ekonomsko-ugostiteljsku školu "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani i zarobio đake

Profesor koji je pre tri godine savladao napadača u školi: Sistem zakazao, ništa nismo naučili
profesor Slavoljub Stojadinović - Copyright Foto: Facebook/Slavoljub Stojadinovic

Profesor Slavoljub Stojadinović, koji je pre tri i po godine uspeo da golim rukama savlada naoružanog muškarca koji upao na čas u školi u Velikoj Plani, izjavio je da iz tog primera ništa nismo naučili. Sistem je, u slučaju tragedije u beogradskoj školi zakazao, ističe Stojadinović.

Naoružani muškarac 22. novembra 2019. godine ušao je u Ekonomsko-ugostiteljsku školu "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani i zarobio đake. Tragedija je izbegnuta zahvaljajujući hrabroj i brzoj reakciji razrednog starešine Slavoljuba Stojadinovića, čije je odeljenje bilo zarobljeno. 

Foto: Facebook/Slavoljub Stojadinovic
 

- To je čovek iz lokalnog mesta kod Velike Plane sa psihičkim problemima. Probao je prvo da uđe u TV Planu, pa u jednu osnovnu školu. Vozeći se automobilom, došao je i do naše. Iz auta je izneo torbu s municijom, eksplozivnim sredstvima, automatskom puškom. Imao je kod sebe 763 metka u vojnom prsluku. Popeo se stepenicama u učionicu i upao na čas - seća se Stojadinović.

"Đavo odneo šalu"

Priča da je u tom trenutku bio u fiskulturnoj sali, kada ga je pozvala učenica rekavši mu da imaju problem.

- Popeo sam se stepeništem u učionicu. Kod vrata sam video nešto što mi je ličilo na eksplozivnu napravu. Pokušao sam da otvorim vrata, koja su bila zalepljena selotejpom sa unutrašnje strane. Razvalio sam vrata - priča profesor.

Ističe da je zatim skočio na napadača koji je podigao pušku ka katedri, u trenutku njegove nepažnje.

- Uhvatio sam rukama pušku i vikao đacima da napuste učionicu. Kada sam ga sabio u ćošak, došlo je do opaljenja automatske puške, dva puta. Shvatio sam da je đavo odneo šalu i da ću izgubiti glavu na radnom mestu - navodi Stojanović.

Napadača je na kraju, kaže, uspeo da obori na zemlju.

"Bilo je znakova da se sa detetom nešto dešava"

Profesor kaže da su uključili psihologe i predagoge da posle tog nemilog događaja razgovaraju sa decom i njihovim roditeljima, čime su se ublažile posledice.

- Preventivno je potrebno da se poveća broj razgovora psihologa i pedagoga sa decom. Naš sistem je zakazao. Ništa nismo naučili iz onoga što se desilo pre tri i po godine - kaže Stojadinović.

24sedam/Lj.K.
 

Govoreći o tragediji koja se dogodila u školi na Vračaru, profesor kaže da, prema njegovom iskustvu, psihološki problem može u određenim slučajevima da se primeti kod dece.

- Problem u beogradskoj školi nije od juče, u to sam siguran. Premeštanje učenika iz jedne smene u drugu, kako smo čuli u medijima, bio je znak da se nešto dešava sa detetom. Niko bez razloga ne bi uradio – ovo što je dečak učinio: da uzme očev pištolj, da ga stavi u ranac, uđe u školu i po spisku i nasumično puca - ističe profesor Slavoljub Stojadinović.

Da podsetimo,  juče se dogodila tragedija u školi "Vladislav Ribnikar" kada je K. K. ubio osmoro vršnjaka i čuvara škole.

 Dešavanja dan nakon tragedije u školi na Vračaru pratite na našem blogu uživo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike