Ukinuta presuda za razbojništvo u sobi hotela: Oštećenom na prevaru oteli 150.000 evra, ali se ne zna ko ga je tačno tukao!

17.04.2023

11:28

0

M. M. hteo inkognito da konvertuje evre u švajcarske franke, sa sobom poveo sina i prijateljicu zaduženu da broji pare

Ukinuta presuda za razbojništvo u sobi hotela: Oštećenom na prevaru oteli 150.000 evra, ali se ne zna ko ga je tačno tukao!
Copyright Pixabay

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Novak Katić, Dragan Savić, Slobodan Jandrić i Bobi Nikolić osuđeni na kazne zatvora zbog razbojništva i vratio prvostepenom sudu da im ponovo sudi.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da su prvostepenom presudom okrivljeni oglašeni krivim i da je "po prethodnom dogovoru više osoba učestvovalo u radnjama izvršenja", pa je u vezi sa tim ostalo nejasno kada i gde je došlo do prethodnog dogovora i između koga tačno, šta je njegova sadržina i da li je došlo do odstupanja od tog dogovora i u kom delu se dogovor odnosi na Nikolića.

Kako je navedeno, prvostepenom presudom svi okrivljeni oglašeni krivim da su upotrebom sile prema oštećenom M.M. oduzeli novac u iznosu od 150.000 evra, što ukazuje da je, prema datom činjeničnom opisu, samo jedno lice moglo upotrebiti silu prema oštećenom, a ne sva četiri okrivljena, ali se iz same izreke prvostepene presude ne može zaključiti tačno koje je lice prema oštećenom upotrebilo silu.

Prema oceni Apelacionog suda, ostaje nejasno na osnovu čega prvostepeni sud zaključuje da je pored M.M. i njegov sin D. M. oštećeni, kada se ima u vidu da je prema datom činjeničnom opisu optužnog akta navedeno da je samo prema oštećenom M.M. upotrebljena sila u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Presudom Višeg suda u Beogradu svi su oglašeni krivim za krivično delo razbojništvo u saizvršilaštvu, te je Katić osuđen na kaznu zatvora od šest godina,  Savić na četiri, Jandrić na tri i po godine i Nikolić na kaznu zatvora od pet godina. Oglašeni su krivim što su 25. jula 2017. godine, u sobi u hotelu u Beogradu, po prethodnom dogovoru, upotrebom sile prema oštećenom M.M. oduzeli novac u iznosu od 150.000 evra.

Kako je precizirano u presudi, oštećeni je po prethodnom telefonskom dogovoru sa Nikolićem, koji se predstavljao kao "Junis Kasabi“, došao u hotel zajedno sa svojim sinom D. M. i prijateljicom Lj. K. koja je prevodila na nemački jezik, ponevši sa sobom 150.000 evra i aparat za brojenje novca, jer se dogovorio sa Nikolićem da će da zameni novac za 180.000 švajcarskih franaka. Nikolić je tražio da se razmena izvrši u sobi, pa je oštećeni M .M. otišao u sobu sa Nikolićem, ponevši novac radi razmene, s tim da je prethodno Katić svojim motornim vozilom dovezao Nikolića, Savića i Jandrića, predavši Saviću karticu za otključavanje sobe.

Prvo su u sobu ušli oštećeni M. M. i Nikolić, nakon čega su ušli Savić i Jandrić rekavši "policija, policija, kakav je to novac" otključavši sobu karticom,

Savić je oborio oštećenog koji je pružao otpor na krevet, zavrnuo mu desnu ruku i stegao ga rukom oko vrata, pa je oštećeni na kratko izgubio svest, usled čega je zadobio lake telesne povrede.

Savić je oštećenom iz ruke oduzeo novac u iznosu od 50.000 evra, nakon čega je Jandrić sa stola uzeo koverat u kome se nalazilo 100.000 evra, a zatim su sva trojica istrčali iz hotela, dok ih je Katić čekao u svom automobilu u kojem su podelili novac i pobegli sa lica mesta, navedeno je u presudi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike