Staford ugrizao za lice dete (5) na kupalištu u Kovinu: Podignuta optužnica protiv vlasnika psa

06.04.2023

13:31

0

Autor: M. B.

Napad psa se dogodio u junu mesecu 2022. godine

Staford ugrizao za lice dete (5) na kupalištu u Kovinu: Podignuta optužnica protiv vlasnika psa
Ilustracija - Copyright Pixabay

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu je podnelo optužni predlog protiv B. S. (45) iz tog grada, kojim se tereti da je u junu mesecu 2022. godine na gradskom kupalištu „Šljunkara“ u Kovinu izazvao opasnost po život i telo ljudi.

Tužilaštvo ga tereti da je, kako navode u saopštenju, kao vlasnik opasnog psa rase „staford“, postupao suprotno odredbama Pravilnika o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu tako što je psa na kupalište doveo bez brnjice i povoca, kojom prilikom je pas koji se nalazio u vodi doplivao do maloletnog oštećenog starog pet godina, koji se takođe kupao u prisustvu svojih roditelja, i ugrizao ga u predelu lica, nanevši pritom detetu lake telesne povrede.

Optuženi je na opisani način učinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti, navodi tužilaštvo.

Iz tužilaštva navode da su optužnim predlogom ppredložili da se okrivljeni osudi na kaznu zatvora i novčanu kaznu.

- Pravilnik o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu definiše da je opasan pas bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka i nanela mu telesne povrede ili smrt, bez očiglednog povoda napala drugog psa i nanela mu teške telesne povrede ili smrt, uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom, namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar, koja je rase pit bul terijer ili mešanac te rase,koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, ili koja je rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Kako se dalje navodi, navedenim Pravilnikom, pored ostalog, propisano i da opasne pse mogu da izvode samo punoletna lica, i to uz brnjicu i na povocu, u skladu sa posebnim propisom, kao i da opasnog psa može da drži samo punoletno lice koje nije kažnjavano, odnosno protiv koga nije pokrenut postupak zbog kaznenih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao i kaznenih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavljanja životinja, odnosno drugih dela iz oblasti dobrobiti životinja i drugih kaznenih dela koja u sebi sadrže elemente nasilja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike