Sprečeno krijumčarenje radioaktivne glave gromobrana, stajala umesto rezervnog točka: Oglasila se i Uprava carina o nesvakidašnjem švercu

07.03.2023

15:45

0

Autor: Mi. S.

Svi službenici koji su toga dana radili na pomenutom prelazu odmah su upućeni na lekarski pregled

Sprečeno krijumčarenje radioaktivne glave gromobrana, stajala umesto rezervnog točka: Oglasila se i Uprava carina o nesvakidašnjem švercu
Vrh radioaktivnog gromobrana - Copyright Foto: Uprava carina

Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti deo obavezne opreme svakog carinskog službenika, na izlazu graničnog prelaza Bezdan, 4. marta, otkriveno je krijumčarenje radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni točak jednog vozila.

Prilikom izlazne kontrole automobila, nemačkih registarskih oznaka, oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno sprovedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mere bezbednosti i zaštite.

Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava matala, na koje je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja odreagovao.

Odmah je obaveštena inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu bezbednost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, radi preduzimanja daljih mera.

Nadležne službe su preuzele i obezbedile radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

Saopštenje Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost

Saopštenje Direktorata za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije prenosimo u celosti:

"U kasnim večernjim časovima u subotu 04. marta 2023. godine inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Direktorata je obaveštena da je na GP Bezdan od strane službenika carine i granične policije detektovana povišena radioaktivnost u putničkom automobilu. Inspekcija je u nedelju 5. marta izvršila vanredni terenski inspekcijski nadzor na lokaciji i utvrdila da se radi o izvoru zračenja iz radioaktivnog gromobrana. U skladu sa Zakonom propisanim ovlašćenjima inspekcija je angažovala ovlašćeno pravno lice INN Vinča, koje je isti dan pronađeni izvor stavila pod kontrolu i predala na dalje skladištenje u centralno skladište u JP NOS. Dodatnim merenjima ustanovljeno je da, nakon uklanjanja radioaktivnog izvora, ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije.

O svim dodatnim informacijama vezanim za navedeni događaj Direktorat u ovom trenutku ne može da se oglašava kako ne bi ometao istragu a u cilju obezbeđivanja uslova da organi postupka neometano obave svoj posao u skladu sa svojim nadležnostima."

Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeg zračenja.

Svi službenici koji su toga dana radili na pomenutom prelazu odmah su upućeni na lekarski pregled, bez obzira što nisu pokazivali nikave simptome izloženosti radijaciji.

Osnovno javno tužilaštvo u Somboru tražilo je da se trojici hrvatskih državljana odredi pritvor.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike