Dobili više od pola veka robije: Grupa mladića iz Šida osuđena za krvavu tuču u Novom Sadu

02.03.2023

22:10

0

Autor: Mi. S.

U krvavom obračunu Dragoljub Mihajlović iz Vajske i Nikola Šuman iz Čuruga su teško povređeni, a Mateo Pete lakše

Dobili više od pola veka robije: Grupa mladića iz Šida osuđena za krvavu tuču u Novom Sadu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grupa mladića iz Šida, optužena za tuču 20. februara 2021. godine u centru Novog Sada, u Ulici Laze Telečkog, u kojoj su Dragoljub Mihajlović iz Vajske i Nikola Šuman iz Čuruga teško povređeni, a Mateo Pete je lakše povređen, danas je u Višem sudu u Novom Sadu osuđena na ukupno 50 godina i osam meseci zatvora. U kazne im se uračunava i vreme provedeno u pritvoru.

Bojan Darabašić, za pokušaj teškog ubistva pri bezobzirnom ponašanju, osuđen je na 15 godina zatvora, dok su Lazar Marković i Nemanja Božić za isto krivično delo dobili 10 deset, odnosno 12 godina zatvora. Njima je produžen pritvor.

Marko Momić, Mihajlo Miljenović i Vladimir Simić su za nasilničko ponašanje, nanošenje teških povreda u saizvršilaštvu, kažnjeni na po dve godine i deset meseci zatvora. Dejan Nedinić za isto krivično delo osuđen je na dve godine i osam meseci zatvora, a Bojan Medić na dve i po godine robije.

Svi osim Simića su dela koja im se se stavljaju na teret počinili u stanju kada je njihova sposobnost da shvate značaj dela bila smanjena, ali ne bitno.

Veliki broj publike prisustvovao je izricanju presude u velikoj sali Višeg suda u Novom Sadu. U jednom momentu, neko je prokomentarisao: "Ovo nije pravda.“

Obrazlažući presudu, sudija Ivana Josifović je istakla da je sud cenio sve dokaze, a najviše video-snimak, koji je pribavljen zakonski, po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Na osnovu tog snimka, nedvosmisleno je utvrđeno šta se dešavalo i ko je od okrivljenih šta počinio. Da nije bilo snimka, kako je predočila sudija Josifović, dokazivanje bi bilo teško.

- Svi okrivljeni su pokušali da minimiziraju svoje učešće. Sud je prihvatio navode odbrane da je unutar lokala bilo sukoba. Sva osmorica su, i nakon što ih je obezbeđenje izbacilo iz lokala, ostala ispred i čekala oštećene. Iako su mogli da odu odatle, ostali su ispred, i nema reči o nužnoj odbrani. Oni organizovano svi ostaju, i svi su sa direktnim umišljajem u grupi bili nasilni i bezobzirnim ponašanjem remetili javni red i mir i narušavali spokojstvo građana - rekla je sudija Josifović, a preneli su mediji.

Kod svih osim kod Markovića i kasnije Božića primetno je odsustvo odgovornosti.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike