U zatvoru bio sa nalogodavcem, a u ćeliji sa ubicom! Vođa "veterničkog klana" ubijen sa suprugom posle proslave 22 godine braka

28.02.2024

08:00

0

Janoš Šnajder, osumnjičen za likvidaciju Nenada i Jasmine Opačić, umro je od predoziranja u Češkoj

U zatvoru bio sa nalogodavcem, a u ćeliji sa ubicom! Vođa "veterničkog klana" ubijen sa suprugom posle proslave 22 godine braka
Nenad i Jasmina Opačić i mesto zločina u Novom Sadu - Copyright YouTube/ RUDAR 7

Dugogodišnji narkoman i vatreni navijač Crvene zvezde Janoš Šnajder, zvani Janička i Pendula, 2. jula 2015. godine pronađen je mrtav u Pragu, glavnom gradu Češke, a preminuo je od prekomerne doze droge. Na osnovu DNK analize utvrđeno je da je on direktni počinilac dvostruke likvidacije u Novom Sadu pola godine ranije. Nenad Opačić, vođa "veterničkog klana", i njegova supruga Jasmina likvidirani su na današnji dan pre devet godina u novosadskom Novom naselju. U noći kad su proslavljali 22 godine braka, Nenad je ubijen sa pet, a Jasmina sa tri hica.

Tog 28. februara 2015. godine, nešto pre 20 časova, Opačići su stigli u novosadski restoran „Akva Dorija“, gde su im društvo pravili Nenadov mlađi brat i Jasminina kuma, koja je, sticajem okolnosti, bila i očevidac dvostrukog ubistva. Uz večeru i tamburaše slavili su dan kad su se jedno drugom zakleli na vernost. Njihov brak većim delom prošao je u razdvojenosti supružnika, jer je Opačić, kao osuđeni vođa "veterničke grupe", boravio na dugogodišnjoj robiji u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, sa koje je u vreme smrti izašao na dopust.

Nenad Opačić Foto: IN4S
Nenad Opačić

Slavlje su, posle večere, nastavili u kafiću na SPENS-u, a zatim su Jasmina i kuma jednim automobilom otišle kući, dok je Nenad odvezao brata i prijateljicu u Veternik.

Opačića su, kad se vratio, ispred ulaza čekale supruga i kuma. Krenuli su prema ulazu, kada im je iza ćoška, iz pravca Bulevara Jovana Dučića, u susret naišao muškarac visine oko 180 centimetara. Na sebi je imao jaknu sa kapuljačom navučenom preko glave. On se, dok je nailazio, teturao i delovalo je kao da je pijan.

U trenutku kad im je prišao na dva metra, izvadio je već repetiran pištolj i pucao u Nenada Opačića, ispalivši nekoliko metaka. Ranjeni Nenad se posle prvih hitaca zateturao i pao između dva parkirana automobila, a dok je ležao, "overen" je hicem u glavu.

Kobni hitac u obraz

Kad je shvatila šta se dogodilo, Nenadova Izbezumljena supruga Jasmina potrčala je za ubicom uz vrisak: "Šta si to uradio, šta si to uradio?!” U tom momentu, on se okrenuo i ponovo zapucao, u nameri da je zaplaši, a onda je hladnokrvno još dva puta povukao obarač i pogodio je u obraz.

Jasmina je bila živa neko vreme, a izdahnula je tokom transporta do bolnice. Ugušila se u  sopstvenoj krvi. Smrti je pošteđena jedino njihova kuma, inače očevidac zločina.

Printscreen / Youtube / Instagram
Jasmina Opačić

Likvidacija vođe "veterničkog klana" skovana je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, gde je izdržavao višegodišnju robiju. Sukobio se, kako se veruje, sa Daliborom Nišavićem Čodom, nekadašnjim visokopozicioniranim pripadnikom "zemunskog klana", koji je i sam izdržavao zatvorsku kaznu.

Budući da su obojica bila pripadnici "zemunskog klana", Nišavić i Opačić su se u početku družili na robiji. Zajedno su čak organizovali proteste robijaša, prvo u KPZ Sremska Mitrovica, a onda i u ostalim srpskim zatvorima.

Posvađali su se u jednom momentu, pa mu je onda Nišavić okrenuo leđa i počeo da kuje planove kako da ga ubije. Veruje se da je razlog bila kontrola trgovine narkoticima, ne samo u Vojvodini, već i čitavoj Srbiji, kao i organizovanje tranzita droge preko naše zemlje ka zapadnoj Evropi.

Kuće, automobili i gomila droge u Španiji

Samo ubistvo iziskivalo je ogromnu logističku podršku i planiranje koje je trajalo najmanje pola godine. Šnajder je takođe, kako je utvrđeno, bio u zatvoru sa Nenadom Opačićem i jedno vreme su čak bili u istoj ćeliji.

YouTube/ RUDAR 7
Nenad i Jasmina Opačić i mesto dvostruke likvidacije u Novom Sadu

Prvi kontakt sa Janošem, saradnici nalogodavca imali su, kako su preneli mediji, još dok je bio iza rešetaka. To je u početku bila samo neobavezna priča među "žestokim momcima". Počeli su, potom, navodno da ga ubeđuju da lako može da napreduje u hijerarhiji i postane ime u podzemlju. Kada se Šnajder dovoljno "primio" na tu priču, počeli su da mu pune glavu o novcu, kućama, automobilima i gomili droge u Španiji.

Janoš je iz KPZ Sremska Mitrovica izašao u decembru 2014. godine i odmah je počeo da vežba pucanje u jednoj šupi na periferiji Novog Sada. Koliko se dobro izveštio pokazala je likvidacija Opačića, kad je pucao desetak puta, a svaki metak bio je smrtonosan. Šnajder je, inače, više godina proveo na izdržavanju zatvorskih kazni u požarevačkoj "Zabeli", ali i u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Tu je i upoznao Opačića, sa kojim je imao korektan odnos.

Mnogi su Opačića upozoravali da se čuva i da se ne šeta slobodno, ali on nije verovao da će rival smeti da udari na njega. Upravo to se, međutim, dogodilo.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike