Produžen pritvor carinskom agentu C&A za još 30 dana

14.02.2023

22:57

0

Viši sud je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje

Produžen pritvor carinskom agentu C&A za još 30 dana
Optuženi Aleksandar J - Copyright Printscreen/Facebook/Aleksandar J.

Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor carinskom agentu Aleksandru J, optuženom da je zloupotrebama oštetio bužet Srbije i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 750 miliona dinara.

Viši sud je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, potvrđeno je Tanjugu.

Prethodno je Apelacioni sud usvojio žalbu branioca okrivljenog na rešenje o produženju pritvora i vratio Višem sudu da ponovo odluči, međutim Viši sud je ponovo produžio pritvor okrivljenom.

Nedavno se Viši sud u Beogradu rešenjem oglasio stvarno i funkcionalno nenadležnim za suđenje u ovom predmetu, jer smatra da je za postupstnaje nadležno Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud).

Trenutno se čeka pravosnažnost tog rešenja.

Krajem januara Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je podiglo optužnicu protiv Aleksandra J. On se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci izvršio produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović
 

Tužilaštvo je podnelo i zahtev da se od okrivljenog privremeno oduzme stan u izgradnji u kuli B na 22. spratu u Beogradu na vodi sa garažnim mestom, zatim dva stana na Novom Beogradu i jedna garaža.

Aleksandar J. se tereti da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana brodom, konternejski u Luku Rijeka u Hrvatskoj, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Kako se sumnja, na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara, za koji iznos je oštetio budžet Srbije.

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu nekretnina, čije se privremeno oduzimanje traži, iako je znao da novac potiče iz krivičnog dela.

Tokom dosadašnje finansijske istrage uočena su elektronska plaćanja putovanja na egzotične destinacije, luksuzan život u inostranstvu, kupovina u različitim modnim radnjama renomiranih proizvođača i drugo, što sve ukazuje na rashode daleko veće od legalnih prihoda, saopštilo je ranije tužilaštvo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike