Bogata beogradska porodica Filipinku držala kao robinju: Pokrenuta istraga za trgovinu ljudima radi radne eksploatacije

13.02.2023

21:36

0

Autor: Mi. S.

Prvo osnovno javno tužilaštvo ispitaće slučaj državljanke Filipina, koju je jedna imućna porodica držala kao roba

Bogata beogradska porodica Filipinku držala kao robinju: Pokrenuta istraga za trgovinu ljudima radi radne eksploatacije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Policijski službenici PU za grad Beograd, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za suzbijanje krvnih, seksualnih, saobraćajnih delikata i trgovine ljudima postupali su po predmetu Magbanua G., državljanke Filipina, koju je navodno jedna naša imućna porodica držala kao roba.

Posle preduzetih mera i radnji o svim saznanjima do kojih se došlo obavešteno je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Državljanka Filipina, kako prenoeli mediji, bila je žrtva trgovine ljudima radi radne eksploatacije u Srbiji. Ona je ispričala da su joj oduzeli pasoš i nepuna dva meseca je obavljala kućne poslove u domaćinstvu jedne imućne porodice u Beogradu što se pretvorilo u izrabljivanje.

Pre dolaska radi rada u Srbiji, stupila je u kontakt s pravnicom pri advokatskoj kancelariji Jeličić, Manuelom Armić, rukovoditeljkom odeljenja za korporativno pravo za posao sa inostranstvom.

- Rekla mi je da postoji porodica iz Srbije koja bi htela da me zaposli. Imala sam intervju s njima. Nisu mi rekli koliko je velika kuća, već samo da imaju dadilju i četvoro dece i da im je potrebna pomoć sa njima. Ništa detaljnije. Ali sam ipak prihvatila, jer sam već imala iskustva rada sa decom - objasnila je državljanka Filipina.

Fiktivan ugovor

Ugovor je, međutim, bio fiktivan. Kada je sredinom oktobra 2021. godine stigla u Srbiju, državljanka Filipina je brinula o deci i obavljala sve kućne poslove u domu imućne beogradske porodice.

Pixabay
Ilustracija

- Obaveze su mi oduzimale između 14 i 16 sati dnevno. Rad bih počinjala u 6 ujutru, a završila bih oko 8 uveče. Nakon toga, zahtevali bi od mene masažu, pa bih radila i do 11 uveče. Tražili su i da idem do suprugove sestre da radim masažu - opisala je Filipinka svoj radni dan.

Kaže da ih je jednom pitala: "Mogu li da učim, da uradim nešto za sebe posle posla?". Oni su joj na to odgovorili da nije došla da se sunča, nego da radi. Pored toga, Filipinka je bila pod stalnom prismotrom, a kretanje van kuće je bilo strogo kontrolisano.

Oduzeli joj pasoš

Ni pasošem nije mogla slobodno da raspolaže, već joj je bilo rečeno da će ga čuvati poslodavac dok ne dobije boravišnu dozvolu. Kada je počela da traži da joj vrate pasoš i kada je bezuspešno pokušavala da prijavi privremeni boravak, počeli su problemi.

- Rekli su mi da će me poslati kući, jer im pravim probleme - ispričala je ona i navela da su joj kupili avionsku kartu i rekli da će joj pasoš dati tek pred čekiranje, kada već bude stala u red na aerodromu.

Prema njenim rečima, poslodavac joj je ograničavao slobodne dane, a osujećeno je bilo i njeno putovanje u Novi Sad. Tokom dva meseca joj nije bio isplaćen prekovremeni rad, kao ni deo druge plate.

Uspela je da ode iz Srbije uz pomoć vozača koji je nedugo pre toga napustio svoju poziciju u domaćinstvu beogradske porodice

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike