Ko je Nebojša Janković koji je danas ispitivao Lalića? Bivši policajac učio Velju da puca iz snajpera, a ima bolestan hobi

31.01.2023

17:42

0

Autor: M. Vu.

Okrivljeni Janković je pitao Lalića da li mu je poznato da je on poznavao Zdravka Radojevića i zašto je onda imao motiv da ga ubije

Ko je Nebojša Janković koji je danas ispitivao Lalića? Bivši policajac učio Velju da puca iz snajpera, a ima bolestan hobi
Janković i Belivuk - Copyright Foto: Printskrin/TV Pink

Suđenje kriminalnoj grupi koju predvode Veljko Belivuk i Marko Miljković, koja je optužena za sedam ubistava i druga teška krivična dela, nastavlja se danas pred Specijalnim sudom u Beogradu. Posle pauze Srđana Lalića je ispitivao Nebojša Janković.

Okrivljeni Janković je pitao Lalića da li mu je poznato da je on poznavao Zdravka Radojevića i zašto je onda imao motiv da ga ubije.

- Ne da ja znam, zato si ga ti i dočekao, dogovorili smo se da te zovem Majore, ja sam vas dočekao, ponudio kafu. Ubijao si iz koristi, ali i da bi sačuvao život Veljku i Marku - odgovorio je Lalić, a Janković nastavio da pita:

- Ko uzima oružje i ko ostavlja špijunski sat u kolima?

- Jednom od braće Budimir dajem sat, znam da je stavljen jer sam otvorio laptop, povezao sat, i tako smo pratili - kazao je Lalić  i nastavio da odgovara na novo Jankovićevo pitanje:

- Ko je odneo oružje u Ritopek i koji pištolj je našao u Radojevićevim kolima?

- Nisam siguran, mislim da je Veks odneo oružje u Ritopek. Mislim da je bila bereta, crni pištolj, liči na CZ. Taj pištolj se vukao tu po kući, bio je u kuhinji na polici, ne znam gde je posle prenet -  rekao je Lalić.

Nasmejani koljač klana Belivuk danas je na suđenju otkrio i da je njegov saradnik Nebojša Janković kojeg je opisao kao pedantnog i izvrsnog vojnika imao bolesan hobi, iz kojeg je ubio nebrojeno ptica.

Printscreen/Pink
 

- Jankoviću, čitao sam na Skaju gde si se hvalio da si kupio vazdušnu pušku za 3.000 evra i nabudžio je kiseonikom za ronioce stavivši bocu na pušku da bi pojačao kompresiju. Umesto dijabola si stavio eksere i ubijao svrake koje bi prethodno po sedam dana hranio komadićima mesa da bi ih namamio. Hteo si tako da sprečiš prelet svraka iznad Čukarice. - ispričao je Lalić. 

Ko je Nebojša Janković

Nebojša Janković, inače, je bivši policajac i pripadnik 63. jedinice Padobranskih brigada, koji je Belivuku doneo snajper, a potom ga u šumi i obučavao kako da puca iz njega. Janković je umešan u, kako se sumnja, još dve likvidacije izvršene iz ovog oružja u Srbiji i Crnoj Gori, ali i jedan pokušaj ubistva.

Foto: Printskrin/TV Pink
 

Prema do sada poznatim informacijama u organizovanoj kriminalnoj grupi koju je predvodio Belivuk, Janković je bio zadužen za obučavanje i pripremanje pripadnika grupe za upotrebu snajperske puške, a policija je pronašla najmanje dva mesta na kojima su puške "upucavane" i na kojima je vršena obuka.

U javnosti je objavljen čak i snimak Jankovića i Belivuka u šumi kako Nevolja vežba pucanje iz snajpera.

Janković je profesionalni snajperista koji je isprva bio pripadnik 63. padobranske jedinice gde je i izučio zanat. On se potom zaposlio u MUP, ali taj posao je napustio i otvorio menjačnicu.

Podsetimo, u štekovima Belivukove kriminalne grupe pronađena su dva snajpera, za koje se sumnja da je Janković, kao profesionalac i bivši pripadnik MUP koji zna da rukuje i ovim oružjem, bio zadužen za obučavanje i drugih ubica koji stoje iza zločina izvršenih ovim oružjem.

Inače, u transkriptima razgovora koji su objavljeni u krivičnoj prijavi podnetoj Specijalnom tužilaštvu Crne Gore, a koje je Velja Nevolja vodio sa svojim vojnicima preko kriptovane aplikacije gde je svako imao svoje kodno ime spominje se "Hell". I dok se zna da je Belivuk bio "Soprano", a Miljković "Kratos", čak ni svedok-saradnik Bojan Hrvatin nije znao ko je iza kodnog imena "Hell" ("Pakao").

U poruci nakon ubistva dva Crnogorca i otmice trećeg, Hodžića su označili kao "Kasapa", a Spahića kao "zeta" - što je i bio Damiru Hodžiću, dok je Mile Radulovića, poznatiji kao Kapetan, oslovljen sa "M.".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike