Novi motiv zločina u Srbiji: "Rudarenje" kriptovaluta im došlo glave!

01.06.2022

06:00

0

Od strujnog udara poginula policajka na Zvezdari, a motiv zločina u Rakovici najverovatnije podela novca

Novi motiv zločina u Srbiji: "Rudarenje" kriptovaluta im došlo glave!
policija traka kriptovalute copy - Copyright 24sedam/Lj.K./Pixabay/Facebook

U Srbiji oko 200,000 ljudi poseduje neku od kriptovaluta. One su, samim tim, postale motiv tragedija i ubisatava. U avgustu prošle godine od strujnog udara poginula je policajka koja je u stanu na Zvezdari "rudarila" etereum, a u noći između nedelje i ponedeljka dogodilo se ubistvo u Rakovici navodno zbog sukoba oko novca od "rudarenja" kriptovaluta.

Maja Marković (37), zaposlena u MUP-u, poginula je 17. avgusta prošle godine kad je udarila struja na terasi dok je nameštala kabl na računarima kojima je “rudarila” kriptovalutu etereum. U trenutku kad se dogodila nesreća, kako je za medije ispričao jedan porodični prijatelj, bila je u stanu sa ćerkicama i čak mrtva pala preko jedne od njih dve.

Printscreen / Facebook
 

- Maja je bila u stanu sa ćerkama, koje imaju četiri i šest godina. Počeo je da duva neki vetrić i da pada sitna kiša, a dva računara za “rudarenje” bila su joj na terasi. Pošla je da skloni te kompjutere, uhvatila kabl, tu je bio spoj i udarila je struja. Čak je pala preko jedne od devojčica - ispričao je novinarima porodični prijatelj.

Deca su, kako je rekao, vrištala i plakala.  U međuvremenu, Majin suprug Bojan, koji je bio na poslu, više puta je pozvao da pita šta da kupi u prodavnici, ali ona se nije javljala. Zbog toga je odmah dotrčao kući i zatekao stravičan prizor - deca su vrištala, a ona je bila mrtva. Pozvao je Hitnu pomoć, ali su samo mogli da konstatuju smrt žene.

Prema kazivanju porodičnog prijatelja, Bojan, koji radi pri direktoratu policije i Maja, koja je bila zaposlena u administraciji MUP-a, stan na Zvezdari u Beogradu, u kome se dogodila tragedija, kupili su od novca zarađenog na kriptovalutama. Navodno su na tome zaradili oko 50.000 evra.

Ubio ga begunac

Maja i Bojan su, inače, poreklom sa Kosmeta, tačnije iz Vitine. Izbegli su 1999. godine i to njena porodica u Kruševac, a njegova u Smederevo.

U noći između nedelje i ponedeljka, 40 minuta iza ponoći, dogodilo se ubistvo u Kijevu u beogradskom naselju Rakovica. Ubistvo Miloša T. (32) dogodilo se u kući u Letićevoj ulici broj 26, a osumnjičen je Zoran R (54), koji je i uhapšen. Zoran je Miloša upucao iz pištolja u jednoj od prostorija kuće.

Ubijeni Miloš nije živeo u Kijevu. On je sa ženom i i malim sinom živeo u gradu u stanu, a ovu kućicu na broju 26 je dao Zoranu da živi. Miloš je često tu dolazio sa porodicom, jer su imali bazen u dvorištu, a inače je ovu kuću kupio od kuma.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je saslušan Zoran R.  zbog sumnje da je 30. maja posle ponoći usmrtio Miloša T. u čijoj je kući živeo u Rakovici. Zoran R. je na saslušanju priznao krivično delo i detaljno opisao svoj odnos sa ubijenim i kako je došlo do zločina.

Prema nezvaničnim informacijama, Zoran je na saslušanju ispričao da su se on i Miloš upoznali pre tri i po godine u kafiću. Zoran je osuđen na sedam godina zatvora pred Specijalnim sudom zbog zločinačkog udruživanja i falsifikovanja novca i pošto je bio u bekstvu skrivao se u kući kod ubijenog Miloša poslednje tri godine.

Vređao ga i ponižavao

Zoran R: je rekao u svojoj odbrani da ga je Miloš stalno vređao, ponižavao i da mu je te večeri "prekipelo", pa je odlučio da ga ubije i to Miloševim revolverom, koji je inače stajao u kući u Rakovici.

Miloš nije živeo u toj kući već sa porodicom u Mirijevu. Zoran je izjavio da ništa nije znao o kriptovalutama, jer je mašine i uređaje za "rudarenje" Miloš doneo u kuću dva ili tri dana pre ubistva.

Motiv ovog zločina, uprkos odbrani Zorana R. trebalo bi tražiti u novcu. Navodno je ubijeni Miloš sa Zoranom zajedno radio na rudarenju kriptovaluta i dugovao mu novac. Da li je ovo zaista pravi motiv ubistva utvrdiće dalja istraga.

Upućeni u poslove vezane za "rudarenje" kriptovaluta tvrde da se za ovaj posao uglavnom iznajmljuju kuće i garaže upravo zbog toga što se nalaze dalje od očiju javnosti, što mašine zuje i prave određenu buku i što je potreban veliki broj uređaja za hlađenje.

- Najpopularnija i najpoznatija kriptovaluta je bitkoin. On se, međutim, ne "rudari" u Srbiji, već je najčešće "rudarenje" etereuma i drugih kriptovaluta - kaže naš sagovornik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike