Zaklao suprugu i ćerke na spavanju, zapalio kuću, pa se obesio! Zločin od koga je Sombor zanemeo (FOTO/VIDEO)

29.12.2023

08:00

3

Zdravko Goranović nožem usmrtio suprugu Mirjanu i ćerke Anastasiju (19) i Anabelu (15), pa presudio sebi

Zaklao suprugu i ćerke na spavanju, zapalio kuću, pa se obesio! Zločin od koga je Sombor zanemeo (FOTO/VIDEO)
Anastasija i Anabela i kuća u kojoj su ubijene u Somboru - Copyright 24sedam/Printscreen/facebook/Gimnazija Veljko Petrovic/Anastasija Goranovic

Stravična porodična tragedija, do tada nezapamćena u Somboru, dogodila se pred doček 2022. godine. Čitav grad zanemeo je od šoka, bola i tuge kada se saznalo da je Zdravko Goranović (59) zaklao suprugu Mirjanu (55) i ubio njihove ćerke Anastasiju (19) i Anabelu (15), i to na spavanju, a potom zapalio kuću i obesio se na tavanu.

Kako je posle tragedije saopštio Osnovni sud u Somboru, Goranović je bio na poternici. Imao je na teretu dva krivična dela - neplaćanje alimentacije i nasilje u porodici. Ranije su ova dva krivična dela bila razdvojena, ali su 18. avgusta 2021. godine spojena u jedno krivično delo.

 

 

 

Zbog neplaćanja alimentacije završio je na sudu, ali se nije pojavljivao, pa je sud za njim raspisao poternicu. Pritvoren je 29. jula 2021. godine. Samo nedelju dana pre tragedije, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i tri meseca, a tada mu je pritvor ukinut.

Osuđenom je bilo zabranjeno da ženi i ćerki prilazi na manje od 100 metara udaljenosti, kao i da ih i dalje uznemirava u trajanju od pet godina. Pušten je iz pritvora u kome je bio pet meseci kako bi na slobodi sačekao odlazak na izdržavanje zatvorske kazne.

Sveće ispred kuće

Od prvog momenta, pretpostavljalo se da je u jutarnjim satima 29. decembra 2021. godine ženu i ćerke ubio na spavanju, jer bi se u suprotnom bar jedna od njh spasla. Istražitelji su verovali da bi, recimo, da je počeo da ubada ženu, ćerke pobegle ili dozvale pomoć.

Kad je počinio masakr, beživotna tela članova porodice Goranović je dovukao do prizemlja kuće, odnosno ulaznog hodnika, i tu ih je spalio. Tri leša nađena su jedan pored drugog. Bila su skroz ugljenisana, do neprepoznatljivosti. Telo ubce nađeno je na tavanu kuće zahvaćene plamenom.

Nedaleko od kuće u Ulici Sume Šolaje broj 13 policijska patrola je narednog jutra 30. decembra obezbeđivala mesto zločina. Policijska traka bila je kao nemi svedok jezivog događaja. Rodbina i prijatelji od ranog jutra su palili sveće. Nemo, sa tugom na licu i suzama u očima.

- Vidite da njihova kuća nije bila završena do kraja. Skromno su živele. Ne znam gde im je majka radila, ali kažu da je Goranović nekad imao kopirnicu. Ne sećam se, ali znam da mu je brat veoma dobar čovek i jako dobar moler. A taj šta god da je bio, nije važno, on je monstrum - zaključila je posle zločina vidno potresena žena u centru Sombora.

Printscreen/facebook/Gimnazija Veljko Petrovic
Umrlica posle zločina

Zdravko Goranović iz Sombora, koji je ubio porodicu, danima pre krvavog pira zvao je žrtve telefonom, ali su odbijale svaki kontakt s njim.

- Po izlasku iz pritvora pokušavao da kontaktira sa Mirjanom i decom. Pet dana ih je neprestano zvao na telefon, ali mu se nisu javljale, jer nisu želele nikakav kontakt s njim, pošto ih je čitavog života maltretirao. Izgleda da je to razbesnelo Zdravka, koji je važio za prekog čoveka, psihopatske naravi. Ne mogavši da stupi u kontakt sa porodicom, on je došao do njihove kuće, iz koje je odlukom suda iseljen zbog nasilja. Ušao je kroz prozor, jer su valjda vrata bila zaključana - rekao je tada izvor iz istrage.

Bomba i pretnje tužiocu

Zdravko Goranović navodno je u Somboru poznat i po napadu na tužioca. U oktobru 2010. godine u dvorište kuće zamenika osnovnog javnog tužioca u Somboru Vladimira Šakića ostavio je kopiju ručne bombe, pored koje je bila zalepljena preteća poruka.

24sedam/M.S.
Rodbina i prijatelji ostavili su sveće jutro posle tragedije

- Optužio si nevinog čoveka. Imaš još vremena da ispravno postupiš. U protivnom, prvo materijalna šteta, a onda idemo dalje. Čuvaj prvo sina, pa ženu, a i sebe. Sledeći put u paketu može biti nešto eksplozivno. Razmisli ozbiljno o svemu - pisalo je u poruci.

Policija je tada brzo identifikovala Goranovića, a potom ga i uhapsila zbog pretnji, a protiv njega je zamenik javnog tužioca Vladimir Šakić podigao optužni predlog zbog krivičnog dela neovlašćenog držanja eksplozivnih materija. Zbog ovoga je, kako kažu komšije, navodno ležao i u zatvoru.

Meštani Sombora istakli su da je Goranović ranije bio policajac, ali i da je držao foto-kopirnicu u centru grada, kao i da je odmalena bio problematičan. Za Mirjanu su kazali da je radila u opštini i a je bila fina žena, i za nju su imali samo reči hvale.

U džepu od pantalona obešenog Zdravka Goranovića nađen je krvavi nož.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike