Mita raznet u eksploziji automobila bombe: Profesionalni ubica kasnije likvidiran i zakopan, a saučesnik u zatvoru!

04.10.2022

06:00

0

Eksplozija na mestu ubila telohranitelja Slavka Novkovića, a Mijatoviću odnela obe noge - umro je na putu za bolnicu

Mita raznet u eksploziji automobila bombe: Profesionalni ubica kasnije likvidiran i zakopan, a saučesnik u zatvoru!
Goran Mijatović Mita i uviđaj posle eksplozije - Copyright MN press Youtube/Prinscreen/Rudar 7

Goran Mijatović, zvani Mita, vodio je dvostruki život. Kao predsednik Fudbalskog kluba Bežanija važio je za istaknutog sportskog radnika koji je za kratko vreme uspeo da od trećerazrednog kluba napravi respektabilnog prvoligaša. Istovremeno, bio je poznat i kao vođa "bežanijskog klana", moćne kriminalne grupe koja se bavila prometom teških droga, ubistvima i iznudama i bila u vezi sa južnoameričkim kokainskim kartelima. Likvidiran je pre tačno 16 godina.

Viši sud u Beogradu, posle 15 godina od ubistva Mijatovića proglasio je krivim Slavišu Bilinca i Velimira Simića za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Bilinac, koji je nedostupan srpskim pravosudnim organima i sudilo mu se u odsustvu, prvostepeno je osuđen na 35 godina, a Simić, koji se nalazi u kućnom pritvoru, na 30 godina zatvora.

Predsednik FK Bežanija raznet je u eksploziji automobila bombe na parkingu u Ulici Marka Čelebanovića kod broja 47 na Bežanijskoj kosi, 2. oktobra 2006. godine. To je bila deveta likvidacija te godine u Beogradu i osmo ubistvo čelnika jednog fudbalskog kluba u Srbiji.

U momentu kad je Slavko Novković kao vozač stavio ključ u bravu "škode" svog šefa Gorana Mijatovića, eksplodirala je bomba ispod ukradenog "audija 80" parkiranog tik pored Mijatovićevog vozila. Od siline detonacije Mijatoviću su raznete noge, dok su Novkoviću geleri izrešetali celo telo.

Eksplozija je raznela oba automobila, na mestu ubila telohranitelja Slavka Novkovića, a Mijatoviću odnela obe noge - umro je na putu za bolnicu. Na drugog telohranitelja, koji je stajao dovoljno daleko da ostane nepovređen, atentatori su ispalili rafal iz automatske puške, ali su ga u žurbi da što pre napuste poprište promašili.

Nameštaljka Vlade Japanca

Već 4. avgusta 2000. godine, one iste u kojoj je ubijen njegov prethodnik Radoslav Trlajić, poznatiji kao Bata Trlaja, Mijatović je imao susret sa legendarnim "audijem", ali je samo ranjen u ruku. Napadač ga je čekao iza drveta između blokova 61 i 62 u Ulici Dušana Vukasovića, dok je Goran išao na stadion FK Bežanija.

Ubijen i zakopan u blizini bob staze

Darko Elez, koji je sklopio dogovor sa tužilaštvom BiH za manju kaznu zatvora, u Sarajevu je počeo da "otplaćuje dogovor". Otkrio je gde je zakopano telo plaćenog ubice Slaviše Bilinca Bilija. Prema nezvaničnim saznanjima, Elez je ispričao da je Bilinac ubijen i zakopan u blizini bob staze na Trebeviću.

Mijatović je bio u "opel vektri" na mestu suvozača, a vozio ga je prijatelj iz klana Slaven Jelić. U jednom momentu, "volvo" ispred njih naglo je zakočio, a napadač je zapucao iz "kalašnjikova". Ispalio je desetak metaka, ali je Mijatovića spasao pancir. Jedan metak ga je pogodio u aortu ispod ramena. Počeo je naglo da krvari, ali je u poslednjem momentu prevezen u Dom zdravlja u Bloku 44, gde su ga lekari spasli.

MN Press
 

Nešto pre toga, u junu, bio je uhapšen u Crnoj Gori, kao jedan od osumnjičenih za atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Ispostavilo se, međutim, da mu je to hapšenje namestio Vladimir Jovanović Japanac, iz čijeg su stana atentatori osmatrali Draškovićev apartman u Budvi, tako da je Mijatović od osumnjičenog prekvalifikovan u svedoka.

Godinu dana kasnije, Mijatovića su ponovo uhapsili, ovog puta zbog ubistva izvesnog Adila Ramadanova, koga je ranio dok je pokušavao da mu ukrade automobil. Sud je ovo ubistvo ocenio kao nužnu odbranu.

Bilinac ostavio DNK

Posle tri hapšenja i bar jednog ozbiljnog pokušaja ubistva, Mijatović se uozbiljio i postao znatno oprezniji: prestao je da se kreće po javnim mestima i nije se odvajao od telohranitelja.

Uprkos tome, privođen je još dva puta, i to tokom akcije "Sablja", u društvu sa nekolicinom kolega sa Bežanije, kao i kasnije kad je pokušao da od advokata Branimira Gugla silom naplati neki dug. Tada je i prvi put osuđen, na osam meseci zatvora zbog iznude, a Gugl je kasnije dopao zatvora zbog višestruke prevare.

MN Press
 

Mijatović je bio vlasnik dvadesetak kladionica i kockarnica, a kao najveći poslovni promašaj naveo je ulaganje 200.000 maraka u lokal u hotelu "Mažestik".

- DNK tragovi u većoj količini na eksplozivnoj napravi nesporno ukazuju na to da je Bilinac montirao i postavio u automobil, a onda i daljinski aktivirao. Sistemom eliminacije utvrđen je način aktiviranja, a DNK tragovi za poređenje, koje je branilac osporavao, zakonski su pribavljeni - rekla je sudija Zorica Avramović prilikom izricanja presude Bilincu i Simiću.

Za Simića je sudija obrazložila da je tragovima na mestu ubistva dokazano da je tog dana dovezao automobil sa eksplozivnom napravom i parkirao ga pored Mijatovićevog vozila.

Slaviša Bilinac je nestao godinu dana posle eksplozije, a spekulisalo se da je ubijen i zakopan na Trebeviću. Još neke osobe iz Republike Srpske, za koje se "na ulici" pričalo da imaju veze sa Mijatovićevim ubistvom, likvidirane su u narednom periodu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike