Tužilac se žalio na oslobađajuću presudu bivšoj manekenki Katarini Rebrači: Traži da joj Apelacija sudi!

16.12.2022

23:15

0

Autor: 24sedam

Tužilaštvo žalbom traži da Apelacioni sud u Beogradu sam presudi u ovom predmetu, pošto je prvostepena presuda već jedanput ukidana

Tužilac se žalio na oslobađajuću presudu bivšoj manekenki Katarini Rebrači: Traži da joj Apelacija sudi!
Katarina Rebrača godinama je bila na optuženičkoj klupi - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Više javno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu od 22. jula 2022. godine kojom su Katarina Nikol Rebrača, Slađana Mironija i Mirjana Hristić oslobođene od optužbi da su izvršile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Tužilaštvo žalbom traži da Apelacioni sud u Beogradu sam presudi u ovom predmetu, pošto je prvostepena presuda već jedanput ukidana. Prvom prvostepenom presudom, podsećamo, sve tri okrivljene bile su proglašene krivim i osuđene na zatvorske kazne.

Tužilaštvo smatra da iz dokaza proizlazi da je Rebrača kao odgovorno lice Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača” za prevenciju raka dojke, iskoristila svoj položaj i ovlašćenja u periodu od 2006. do 2010. godine i pribavila protivpravnu imovinsku korist od 22.584.619,80 dinara, čime je izvršila krivično delo loupotreba položaja odgovornog lica. Njoj su u tome pomogle Mironija i Hristić.

Nasuprot stavu suda, tužilaštvo smatra da je Rebrača sredstva sa računa Fonda koristila za svoje potrebe suprotno aktu o osnivanju Fonda, kojim je predviđeno korišćenje sredstava isključivo za ciljeve Fonda.

Ona je sa računa Fonda vršila plaćanje avionskih karata i aerodromskih taksi za sebe, porodicu, prijatelje, kao i modne kreatore, podizala je novac za lične potrebe koje nemaju nikakve veze sa dobrotvornim fondom i plaćala niz drugih usluga, a što proizlazi iz materijalnih dokaza i ekonomsko-finansijskog veštačenja.

Tužilaštvo je u završnoj reči sudu predložilo da Rebraču osudi na kaznu zatvora od najmanje 3 godine i 10 meseci, a Slađanu Mironju i Mirjanu Hristić na kazne zatvora od po godinu dana. Prvom prvostepenom presudom, koja je ukinuta odlukom Apelacionog suda u Beogradu, sve tri okrivljene bile su proglašene krivim i osudjene na zatvorske kazne.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike