Čiji je udarac bio smrtonosan? Sud odbio optužnicu za tuču u "Oazi"! Mladom fudbaleru stalo srce

12.12.2022

13:10

0

Autor: 24sedam

Aleksina smrt je nasilna i nastupila je usled prestanka disanja i srčanog rada zbog krvarenja

Čiji je udarac bio smrtonosan? Sud odbio optužnicu za tuču u "Oazi"! Mladom fudbaleru stalo srce
Aleksa Stojmenović stradao na proslavi - Copyright Printscreen/Instagram

Viši sud u Nišu odbio je da potvrdi optužnicu Višeg javnog tužilaštva protiv Aleksinčanina Ognjena Petkovića (18) osumnjičenog za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom Aleksi Stojmenoviću (25). optužnica je 9. decembra vraćena Višem javnom tužilaštvu na dopunu istrage, potvrdio je sudija Miško Radivojević portparol Višeg suda.

Aleksa Stojmenović je 16. maja prošle godine preminuo na rođendanskom slavlju u tuči ispred restorana "Oaza", a Više javno tužilaštvo smatralo je da je istraga dala dovoljno dokaza da je za njegovu smrt odgovoran Ognjen. Stradali mladić igrao je fudbal za lokalni klub i nosio dres sa brojem 33.

Optužnica protiv njega podignuta je 15. aprila ove godine ali je Viši sud posle osam meseci preispitivanja optužnog akta smatrao da on nije dovoljno potkrepljen dokazima i naložila da se istraga ponovo otvori. S obzirom na to da informacije iz istrage nisu dostupne javnosti, ne zna se koje će dokazne radnje u dopuni ove faze krivičnog postupka biti preduzete.

Ključni dokazi koji bi trebali da rasvetle smrt dvadesetpetogodišnjaka su kontradiktorni što je verovatno i dovelo do toga da se naloži ponovno otvaranje istrage. Veštačenja, koja su trebala da rasvetle događaje te kobne noći obavili su niški Zavod za sudsku medicinu i Nacionalno kriminalističko tehnički centar u Beogradu koji su izneli potpuno suprotna mišljenja o radnjama Petkovića a odnose se na to da li je on rukom udario Aleksu i naneo mu povredu koja je razultirala smrću. Obe ove eminentne instituticije veštačile su snimke iz restorana gde se održavala kobna proslava ali su iznele različita viđenja Ognjenove uloge u Aleksinoj smrti.

U nalazu Zavoda za sudsku medicinu navedeno je da je Aleksina smrt nasilna te da je nastupila usled prestanka disanja i srčanog rada zbog krvarenja. U svom nalazu, Zavod analizira i snimke nadzorne kamere prateći kretanje oštećenog i okrivljenog.

Zavod je 17. avgusta prošle godine dao i dopunsko veštačenje u kojem je potpuno isključio mogućnost da je Aleksi pukla arterija tokom eskivaže udarca, i ponovio da je došlo do delovanja povrednog oruđa u vrat.

Međutim, NKTC navodi da je nakon analize snimaka ustanovio, da do kontakta Alekse i Ognjena nije došlo. Oni smatraju da je Aleksa pao nakon što ga je neko udario nekim predmetom, najverovatnije flašom.

Ono u čemu se jedino slažu ove eminentne ustanove, je da se na snimcima ne vidi trenutak kontakta ruke ili predmeta sa Aleksinim telom jer takav frejm ne postoji. Kako navode, memorija u VCR snimaču je takva da ne može da zapamti tako veliki broj frejmova.

Za tešku telesnu povredu sa smrtnim ishodom, za šta se tereti Ognjen Petković predviđena je kazna od dve pa do 12 godina zatvora.

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike