Pomagač Čabe Dera osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva na Banovom brdu: Tužilaštvo najavilo žalbu

02.12.2022

14:46

0

Autor: 24sedam

Nebojša Marković je ubijen početkom januara 2019. godine na Banovom brdu

Pomagač Čabe Dera osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva na Banovom brdu: Tužilaštvo najavilo žalbu
Alan Cigler i Čaba Der osuđeni za ubistvo Nebojše Markovića - Copyright Printscreen Youtube

Alan Cigler osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu Nebojše Markovića 5. januara 2019. godine na Banovom brdu i za nedozvoljeno držanje oružja. Za ovo ubistvo je kao direktni počinilac ranije na 40 godina zatvora osuđen Čaba Der.

Cigler je dobio od 14 godina zatvora za teško ubistvo, a za nedozvoljeno držanje pištolja dve godine, pa mu je Viši sud u Beogradu izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Sud je utvrdio da je Cigler kriv, što je u stanju uračunljivosti i sa umišljajem zajedno sa Čabom Derom učestvovao u ubistvu Markovića. Kako je navedeno u obrazloženju, Der i Cigler su po dogovoru došli 70 metara od zgrade u kojoj je živeo Marković, gde su u automobilu čekali da on izađe. Kada se to desilo Der je rekao Cigleru, koji je bio za volanom, da vozi i on je krenuo i prošao nekoliko metara Markovića, pa stao i nije ugasio motor. Čaba je izašao sa pištoljem i u Markovića, koji je u gepek pakovao dečja kolica, ispalio šest metaka od kojih su ga četiri pogodila. Od tih povreda je kasnije preminuo.

Der se vratio u vozilo i rekao Cigleru da vozi i da ga je upucao, pa je Cigler vozio do Novog Beograda, gde su na parkingu ostavili automobil i razišli se. Der je otišao do iznajmljenog stana na Vračaru, koji je za njega, kako je navedeno u sudu, iznajmio Vuk Španović, a onda odatle otišao, ostavivši sivu kapu, koju je nosio prilikom izvršenja zločina. Cigler je otišao do autobuske stanice, gde je kupio kartu za Suboticu za 19 sati i kad je stigao nije otišao kući, već u stan Prskala.

Printscreen/Idnes.tv
 

Cigler je danas u sudnici mirno slušao ovu presudu, a sudija Stojan Petrović je rekao da je sud u većem delu prihvatio njegovu odbranu, kada je objasnio šta su sve on i Der radili.

- Nismo prihvatili vaše tvrdnje da niste znali da će Der da ubije Markovića i da ste mislili, kako ste rekli, da će samo da ga zaplaši. Sud nije prihvatio ni Čabine navode da vi niste umešani, jer smatramo da je to rekao sračunato kako bi vam pomogao da izbegnete krivicu - naveo je sudija Petrović, prenele su Novosti.

Više javno tužilaštvo u Beogradu najavilo je da će uložiti žalbu na ovu presudu.

- Tužilaštvo je zadovoljno što je sud prihvatio kvalifikaciju krivičnog dela iz optužnice i Ciglera osudio za krivično delo Teško ubistvo, ali nije zadovoljno visinom izrečene kazne, te će žalbom od Apelacionog suda tražiti da se presuda preinači i okrivljenom izrekne zatvorska kazna u dužem trajanju - navode iz VJT za 24sedam.

Iz tužilaštva navode da su sudu predložili da Ciglera osudi na kaznu u rasponu od 30 do 40 godina zatvora, jer je sa Čaba Derom, kao saizvršilac učestvovao u ubistvu Markovića.

Čaba Der je za ubistvo Nebojše Markovića ranije pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora. On se  nalazi u zatvoru u Mađarskoj, gde je na doživotnoj robiji zbog dva ubistva.

Ovo je druga prvostepena presuda. Prvu prvostepenu presudu je ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje Cigleru ponovi. Ukinutom presudom Cigler je bio osuđen na četiri godine zatvora za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, što je znatno lakše krivično delo od onog za koje je optužen i danas osuđen.  

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike