Izjavio saučešće porodici ubijenog Nebojše Markovića: Završeno suđenje Alanu Cigleru, presuda 2. decembra

16.11.2022

12:49

0

Tužilaštvo traži da se Cigler osudi na kaznu zatvora od 30 do 40 godina

Izjavio saučešće porodici ubijenog Nebojše Markovića: Završeno suđenje Alanu Cigleru, presuda 2. decembra
Alan Cigler i Čaba Der osuđeni za ubistvo Nebojše Markovića - Copyright Printscreen Youtube

Veće Višeg suda u Beogradu danas je za 2. decembar zakazalo izricanje presude u ponovljenom postupku protiv Alana Ciglera (33), optuženog za saizvršilastvo u ubistvu Nebojše Markovića 5. januara 2019. godine na Banovom brdu, zajedno sa osuđenim Čaba Derom.

Cigler je danas pred sudom izjavio saučešće porodici ubijenog i izvinio se što je sebi dopustio da bude umešan u ubistvo, dodajući da je to i njegova tragedija.

Tužilaštvo je u svojim završnim rečima predložilo sudu da Ciglera osudi za krivično delo teško ubistvo na podmukao način u saizvršilaštvu na kaznu zatvora od 30 do 40 godina.

Postupajući tužilac je istakla da je nesumnjivo utvrđeno da je Cigler znao da će Der da ubije Markovića, te da ga je dovezao i kasnije odvezao sa mesta zločina.

Takođe, tužilaštvo je sudu predložilo da se Cigleru izrekne i mera bezbednosti oduzimanja predmeta, odnosno pištolja koji je pronađen kod njega prilikom hapšenja, kao i da mu se produži pritvor.

Printscreen/Facebook/nebojsa markovic
Nebojša Marković

Punomoćnik oštećene supruge ubijenog Markovića, je istakao da je Ciglerov prethodni život veoma bitan, te je predložio da se on oglasi krivim po zakonu.

Takođe, punomoćnik oštećenog brata ubijenog Marković je predložio da se Cigler oglasi krivim, dodajući da sud treba da ceni da je on višestruki povratnik, kao i da je samo nekoliko meseci nakon što je pušten iz zatvora počinio ovo krivično delo.

Ciglerov advokat Slobodan Ružić je u više navrata rekao da ne postoji dokaz koji ukazuje da je Cigler znao šta će Der da uradi, navodeći da je Der sam isplanirao koga, gde i na koji način će da ubije.

Ružić je poručio da je na sudu da odluči da li je Cigler počinio krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, teško ubistvo u pomaganju ili pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog dela.

Takođe, on je rekao da je Cigler priznao drugo, blaže krivično delo, te smatra da ga treba osloboditi od optužbe za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, navodeći da sud treba da ceni da je Cigler maltretiran od detinjstva, kao i da je on, kako kaže, lopov ali ne i ubica.

Printscreen/Idnes.tv
Čaba Der

Cigleru se suđenje ponavljeno po nalogu Apelacionog suda, koji je ukinuo presudu kojom je on bio osuđen na četiri godine zatvora za krivično delo pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, što je znatno lakše krivično delo od onog za koje ga tereti tužilaštvo - teško ubistvo u saizvršilaštvu. Istom odlukom Apelacionog suda Deru je potvrđena presuda i kazna zatvora od 40 godina zbog ubistva Markovića na "podmukao način".

Cigler je na lični zahtev po izricanju prve presude, pre pravosnažnosti, otišao u zatvor na izvršenje kazne, dok je Čaba Der u Mađarskoj osuđen na doživotni zatvor zbog dva ubistva.

Pored pomenutog dela, Cigleru je ponovljeno suđenje i za nedozvoljeno držanje pištolja, za šta prvom presudom nije bio osuđen.

On je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića, a sumnja se da je on vozio automobil "punto" kojim se Der dovezao i pobegao sa mesta zločina.

Cigler je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Bonus video

24sedam TV

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike