Legija iz Donjeg Dušnika ubio starca jer nije hteo da mu šalje cigarete u zatvor, pretio tužiocu: "Andrija, krvi ću da ti se napijem!"

28.11.2022

07:00

0

Miljan Jovanović izdržava kaznu od 18 godina robije za ubistvo starca Save Krstića

Legija iz Donjeg Dušnika ubio starca jer nije hteo da mu šalje cigarete u zatvor, pretio tužiocu: "Andrija, krvi ću da ti se napijem!"
Sava Krstić ubijen zbog alata i cigareta: Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia/Pixabay

Sava Krstić, 93-godišnji starac iz sela Donji Dušnik kod Gadžinog Hana, ubijen je na današnji dan pre tačno dve godine u svojoj kući. Telo je otkriveno dva dana kasnije, a za zločin je osumnjičen njegov komšija Miljan Jovanović (24), poznat pod nadimkom Legija. Jovanoviću je izrečena kazna od 18 godina zatvora na osnovu sporazuma o priznanju krivice za ubistvo koji je sklopio sa tužilaštvom.

Zbog ugrožavanja sigurnosti zamenika višeg javnog tužioca Andrije Ivića, Jovanović je u Osnovnom sudu u Nišu osuđen na dve godine i sedam meseci zatvora. Tokom sudskog procesa, Iviću je uputio preteće pismo iz zatvora.

Telo starca u lokvi krvi policija je pronašla u krevetu u njegovoj kući 30. novembra, nakon čega je uhapšen komšija iz sela Miljan Jovanović.

Jovanović je, kako je bilo navedeno u optužnici, Krstića ubio iz bezobzirne osvete, smatrajući ga krivcem za to što je osuđen za krađu alata iz njegove kuće 2017. godine. Uprkos tome što nesrećni starac nije prijavio lično Jovanovića za ovu krađu nego nepoznatu osobu, Miljan je smatrao da je starac kriv zbog robije na koju on mora da ide.

Tog 28. novembra 2020. godine, Miljan je bio u gostima kod Save, gde su zajedno pili rakiju, a na odlasku iz kuće zatražio je od njega da mu šalje cigarete i uplaćuje novac dok je na izdržavanju kazne zatvora. Sava Krstić je to, međutim, odbio.

Teške povrede glave, kičme, vrata

Najpre u hodniku, a potom i u sobi pomoćnog objekta kuće, Jovanović je Krstiću zadao veliki broj udaraca rukama, nogama i drugim mehaničkim oruđem, i to po glavi, telu i udovima. Sava je od udaraca zadobio višestruke i teške povrede glave, a polomljena su mu i rebra, kičmeni stub, vratni pršljen, grudna kost...

Sve ove povrede, kako je utvrđeno obdukcijom, predstavljale su teške povrede opasne po život. Jovanoviću to nije bilo dovoljno, nego je, kako stoji u optužnici, starca ugušio pritiskanjem prednje strane njegovog vrata i zatvaranjem nosa i usta. Otišao je potom svojoj kući.

Foto: Printskrin/Privatna arhiva
Sava Krstić brutalno ubijen

Na teret mu se stavljalo krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena doživotna kazna zatvora. Suđenje je zakazano kad je Jovanović odbio da potpiše sporazum koji je postigao sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu o priznanju krivice i izricanju kazne od 18 godina zatvora.

Pred sudom Jovanović je ostao pri odbrani da je starca kobne večeri tukao, jer ga je navodno vređao, ali da ga nije ugušio i da je navodno bio živ kad je izašao iz kuće.

- Jednom sam ga te večeri tukao, jer mi je vređao majku, a drugi put jer mi je vređao babu. Netačni su navodi optužnice da sam ga gušio. Ostavio sam ga da leži na leđima, pretpostavljam da je umro od gušenja krvlju koja mu je išla iz nosa. Mogu to i na poligrafu da potvrdim - izjavio je Jovanović tokom suđenja.

"Smešan si kao teletabis"

On je u bizarnoj odbrani pred sudom za zločin okrivio alkohol.

- Bio sam pijan, i ranije mi se dešavalo da imam tuče kada popijem. Alkohol mi ne odgovara, ne znam zašto pijem. Da nisam bio pijan, ništa se ne bi desilo - rekao je Jovanović, koji je, po odlasku kući, krvavu garderobu spalio u peći.

Printscreen/YouTube
Ubistvo u Donjem Dušniku

Jovanović je oglašen krivim da je ugrozio sigurnost zameniku Višeg javnog tužilaštva Andriji Iviću tako što mu je 30. juna prošle godine, iz Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, gde se nalazio u pritvoru zbog sumnji da je brutalno ubio Krtsića, uputio skandalozno pismo naslovljeno sa “Molba za tužioca u Nišu", u kojem mu je uputio niz pretnji, psovki i uvreda.

"Tužioče, jer si ga pop**** prošli put dobio si minus, hahahaha, gde si pošo ti? Protiv mene hehehe, smešan si kao teletabis Andrija. Andrija šipu mi ra*ku tarzane j****u ti i seme i pleme Andrija krvi ću da ti se napijem. Dajem ti zakletvu moju, a to je besa. Aj pozdrav pa tako ćao pe**ru majmunski", napisao je Jovanović u pismu upućenom zameniku VJT.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike