Paralela između dva zloglasna klana: Hteli da oslabe institucije i ubiju čelnike države, "zemunci" uspeli - Belivuk osujećen!

09.11.2022

19:45

0

Sličnosti između "zemunskog klana" i kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića postoje, ali i bitna razlika

Paralela između dva zloglasna klana: Hteli da oslabe institucije i ubiju čelnike države, "zemunci" uspeli - Belivuk osujećen!
Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA ImagesMUP

U svom zastrašujućem svedočenju u Specijalnom sudu u Beogradu Srđan Lalić izneo je, osim imena žrtava koje jesu i nisu na optužnici, i detalje o samoj organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, o tome kad je nastala, šta su radili i šta im je bio krajnji cilj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio im je meta i planirali su atentat na njega, ali su srećom osujećeni u nameri. Po veoma sličnom principu funkcionisao je i "zemunski klan", koji je uspeo da sprovede u delo svoj cilj, a to je ubistvo tadašnjeg premijera Zorana Đinđića

Sličnosti između dva najmoćnija zloglasna klana ima više, a postoji i jedna veoma bitna razlika.

Profimedia/Mup
 

"Zemunski klan" nastao je 2001. godine iz surčinskog koji je godinama pre toga važio za najmoćniji u zemlji. Oni su se odvojili i počeli sa otmicama i ubistvima. Udružili su se sa Miloradom Ulemekom Legijom i pripadnicima Jedinice za specijalne operacije i počeli sa otmicama i ubistvima. U svoje redove, tačnije na platni spisak, uvrstili su i policajce, tužioce i sudije i tako su sve više jačali. Sa ljudima u državnim strukturama bili su zaista moćna organizacija.

Kriminalna grupa Belivuka i Miljkovića nastala je 2019. godine kada su Veljko i Marko oslobođeni optužbi za ubistvo Vlastimira Miloševića "na šinama" 30. januara 2017. godine. Kad su izašli iz pritvora u kome su proveli godinu i po dana, pretvorili su se u kriminalnu organizaciju. Do tada su funkcionisali samo kao podgrupa "kavačkog klana", koji ih je i iznedrio.

- U januaru 2021. godine Marko i Veljko su išli kod Zvicera povodom rođenja njegovog deteta. Pošto su od dela crnogorskih službi dobili info da se sprema njihovo ubistvo i pojavili su se kao živi mamac kako bi omogućili hapšenje pripadnika škaljarskog klana za pripremanje ubistva. Sa oduševljenjem su pričali kako su sprovođenim sa naoružanim kombijima, kako crnogorske službe sarađuju i kako bi to trebalo uspostaviti i ovde - naveo je Lalić.

Planirali i bombe na javnim mestima

Zvicer je, prema njegovim rečima, obezbedio oko pet miliona evra i logističku i drugu pomoć delu službi za podešavanje političke klime za dovođenje na vlast nekoga ko bi bio podoban i radio u interesu klana. Sprovođenje je bilo u toku, delovanje putem društvenim mreža. Kao najveću pretnju su videli predsednika Srbije posle objave rata mafiji u kojoj su se prepoznali i bilo je pomena i o atentatu kao krajnje rešenje.

Bilo je pomena da prvi sledeći protesti budu veliki sukobi u cilju slabljenja institucija i pritiska na strukturu. On je dodao da je pominjano i postavljanje bombi na javne objekte i javne površine. U svemu ovome su osujećeni.

U tome je najbitnija razlika između dva klana. "Zemunci" su imali vrlo slične ciljeve i već su bili raširili "pipke" svuda kako bi sproveli pritisak na vlast i krajnji cilj ubistvo premijera u čemu su uspeli. Belivuk i Miljković osujećeni su u nameri slabljenja institucija i atentatu na predsednika države.

Razlika je i to što su kao pripadnici "zemunskog klana" optuženi, a kasnije i osuđeni policajci i pripadnici "crvenih beretki" koje su "zemunci" imali u šaci, dok takvih ljudi na optužnici protiv klana Belivuka i Miljkovića nema, osim Dragana Sekulića, koji je u međuvremenu promenio identitet i sada se zove Vlado Georgiev, a za koga se navodi da je bivši policajac iz Loznice.

Po tri svedoka saradnika

I jedni i drugi bili su akteri otmica i ubistava. Za razliku od "zemunaca" koji su otimali uglavnom zbog novca za otkup, Belivuk i Miljković i njihova grupa otimali su ljude isključivo da bi ih ubili. I jedni u zločinima su bili surovi, s tim da je klanica u Ritopeku u kojoj su Veljini i Maretovi vojnici kasapili tela žrtava, mleli ih i bacali u Dunav do tada neviđena u Srbiji.

Veoma značajna sličnost je i sam broj pokajnika koji su odlučili da sarađuju sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. U oba slučaja ih je tri. U postupku protiv "zemunskog klama" oni su imali status svedoka saradnika i to su bili Ljubiša Buha Čume, Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, poznatiji kao Đura Mutavi. U procesu protiv Belivuka, oni imaju status svedoka okrivljenih i to su Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Suđenje za političku pozadinu atentata na premijera Đinđića, uprkos dugogodišnjim najavama, nikad nije održano i ona je zvanično ostala nepoznata. Jedino je suđeno za pobunu JSO i svi su oslobođeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike