Odložen početak suđenja bivšem zameniku načelnika SBPOK: Goran Papić tereti se da je štitio narko-dilera

08.11.2022

11:15

0

Suđenje je odloženo za 2. mart

Odložen početak suđenja bivšem zameniku načelnika SBPOK: Goran Papić tereti se da je štitio narko-dilera
Goran Papić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

U Višem sudu u Beogradu, danas je za 2. mart sledeće godine odložen početak suđenja nekadašnjem zameniku načelnika SBPOK-a Goranu Papiću i Branislavu Panduru.

Sudi im se povodom optužbi da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminla (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprecili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe Nikole Kljukovnice.

Do odlaganja je došlo, jer tehnički nije bilo moguće tonsko snimanje suđenja, što je tužilaštvo tražilo od suda, a sa čim se sudsko veće složilo. Branilac Pandura se protivio snimanju glavnog pretresa, ali je sudija uprkos tome odlučila da će suđenje biti snimano.

Na početku suđenja tužilaštvo i odbrana izložiće svoje uvodne reči, nakon čega će Papić i Pandur moći da izlože odbrane.

Papiću se optužnim predlogom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja krivično delo trgovina uticajem, a Panduru zloupotreba službenog položaja.

Papić se sumnjiči da je u noći privođenja Kljukovnice u SBPOK, pod sumnjom da se bavi prodajom narkotika, uticao na svoje podređene da se on pusti na slobodu, navodeći da ga poznaje od ranije i da je privedeni samo majstor kod kojeg on popravlja kola, iako je znao da su za njega postojala operativna saznanja da je član kriminalne grupe koja se u dužem periodu bavi prodajom narkotika.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Branislav Pandur je, kako se sumnja, iskoristio svoj položaj i pozvao dežurnog zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu, kojem je rekao neistinitu informaciju da je Kljukovnica “pod merama” Tužilaštva za organizovani kriminal i da bi njegovim zadržavanjem bila upropašćena operativna obrada SBPOK, iako je znao da to nije tačno.

Na taj način okrivljeni su Kljukovnici pribavili korist, tako što su sprečili da mu se odredi zadržavanje do 48 sati, kao i da mu se vrate prethodno oduzeti predmeti - pa su tako onemogućili veštačenje sadržaja mobilnih telefona, pretres vozila i DNK veštačenje oduzetog novca i veštačenje prisustva opojnih droga na novcu.

Nikola Kljukovnica je uhapšen u avgustu 2021. godine zbog nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kada Papić nije više bio u SBOPOK-u, a nedavno je protiv njega potvrđena i optužnica.

Viši sud u Beogradu osudio je Papića 22. avgusta na kaznu zatvora od godinu i dva meseca, jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuženom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivičnih dela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike