Papić osuđen na godinu i četiri meseca zatvora! (FOTO/VIDEO)

23.08.2022

07:55 >> 09:33

0

Tužilaštvo je od suda zatražilo da se Papić osudi na kaznu od četiri godine zatvora, dok je njegov branilac tražio oslobađaujuću presudu

Papić osuđen na godinu i četiri meseca zatvora! (FOTO/VIDEO)
goran papić (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Viši sud u Beogradu danas izrekao je presudu bivšem zameniku načelnika SBPOK Goranu Papiću zbog optužbe da je naredio da se najbližem saaradniku vođe monstruoznog klana Veljka Belivuka vrati blindirano vozilo.

On je osuđen na godinu i četiri meseca zatvora zbog toga što je 15.aprila 2020. mimo procedure vratio blindirani BMW Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka.

U kaznu mu se uračunava pritvor od šest meseci. 

Pored kazne zatvora, Papiću je i 10 godina zabranjeno da radi u MUP.

U izjavi za 24sedam Papić je rekao da je "nevinom čoveku  mnogo i tri dana, a ne na godinu i četri meseca",  jer je prethodno tužilac traži četiri godine zatvora. (Zaprećena maksimalna kazna je, inače, osam godina).

Goran Papić je rekao da, iako nije srećan što je osuđen ipak mu je drago što je sudija rekao da su svi osim jednog svedoka govorili neistinu, ponajviše da mi zaštitli sami sebe i sakrili vezu sa kriminalmim grupom Belivuka i Miljkovića.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović je izajvio da će se Tužilaštvo žaliti na visinu izrečene kazne imajući u vidu društvenu opasnost krivičnog dela i službenu poziciju oktivljenog u SBPOK-u, koja treba da bude najeminentnija služba MUP-a za borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala.

Papić je na izricanje presude stigao pre 10 časova u sud.

 

Tužilaštvo je od suda zatražilo da se Papić osudi na kaznu od četiri godine zatvora, dok je njegov branilac, advokat Branislav Tapušković tražio oslobađaujuću presudu, tvrdeći da je nalog o vraćanju blinde stigao “odozgo”.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

-Okrivljeni ni na koji način nije mogo da da naredbu vezano za vraćanje blindiranog vozila Miljkoviću, a utvrđeno je ko je to naredio, te stoga nema odgovornosti Papića u konkretnom slučaju, ali očigledno je da se ovde nije povelo pitanje o odgovornosti onih koji komanduju, rekao je Tapušković, dodajući da je jasno kao dan da je njegov branjenik upotrebljen da se priča o blindiranim vozilima na taj način završi.

- Ovaj postupak i služi da niko drugi ne odogovara, ni oni koji su za to odgovorni, dodao je on.

Tokom suđenja Papić je negirao optužbe, tvrdeći da mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, rekao da razgovor sa Miljkovićem u prostorijama SBPOK-a bude kratak i bez nepotrebnog zadržavanja.

Papićeve tvrdnje Stefanović je na prethodnom ročištu osporavao navodeći da ga nije pozvao i izdao takvo naređenje.

Nevenko Marić, zamenik načelnika SBPOK, na suđenju je izjavio je da mu je, tada pretpostavljeni Papić, saopštio da je Marko Miljković štićeno lice.

On je naveo da mu je Papić u prvom razgovoru koji su imali toga dana u vezi s Miljkovićem rekao: "Kako mogu da mu oduzmu blindirano vozilo kada njega hoće da ubiju. On je štićeno lice."

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

 

Svedok Marić je pred sudom objasnio da je, nakon što su mu kolege iz gradskog SUP-a rekle da je Miljković uhapšen, otišao po njega, jer je SBPOK trebalo da od njega uzme izjavu zbog pretnji koje je navodno Miljković uputio njihovom kolegi iz Žandarmerije.

- U jednom razgovoru mi je rekao: "Kada budete sami u kolima pozvaćeš me na signal i uključićeš spikerfon." U trenutku kada mi je to rekao nisam znao šta će da kaže, a kada sam ga pozvao i pustio na spikrefon rekao je: "Da sve bude brzo obavljeno i da ne traje duže od 15 minuta." Kada sam čuo šta je rekao shvatio sam da se on samo fizički obraćao meni, a da je zapravo poslao poruku Miljkoviću - "završiću ti SBPOK za 15 minuta" - rekao je Marić, potvrdivši da je on rukovodio akcijom hapšenja Veljka Belivuka i Miljkovića 4. februara 2021. godine.

Posle obavljenog razgovora sa Miljkovićem, kako je izjavio svedok, Papić je izdao naređenje da Miljkovića vrate u gradski SUP.

- Takvo naređenje zamenika načelnika bila je čista zloupotreba. Mi smo taksirali tog kriminalca - rekao je Marić.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike