Otmičaru sa Karaburme ukinut pritvor: Mora hitno na lečenje, otkriveno šta je danas rekao pred sudom (FOTO)

04.11.2022

11:59

0

U toku krivičnog postupka je utvrđeno da je u momentu izvršenja krivičnog dela bio neuračunljiv

Otmičaru sa Karaburme ukinut pritvor: Mora hitno na lečenje, otkriveno šta je danas rekao pred sudom (FOTO)
OTMICAR talacka kriza palilula instagram moj beograd (4) - Copyright Instagram printscreen/moj_beo_grad_

Prvi osnovni sud danas je prihvatio predlog Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i izrekao meru obaveznog lečenja S. J. (28), koji je 15. septembra u automehaničarskoj radnji na Karaburmi držao Slobodana Trifunovića kao taoca nekoliko sati. Slobodanu je tada, podsetimo, držao nož pod grlom i naneo mu lake povrede.

- Danas je održano suđenje mom klijentu. Izrečena mu je mera bezbednosti obaveznog lečenja na slobodi u trajanju od tri godine zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti. Istom presudom, ukinut mu je pritvor. Moj klijent se iskreno pokajao. U toku krivičnog postupka je utvrđeno da je u momentu izvršenja krivičnog dela bio neuračunljiv, pa samim tim nema ni njegove krivične odgovornosti - potvrdila je advokat Slavka Babić, branilac S. J.

Podsetimo, S. J. je uhapšen istog dana, posle pregovora sa policijom, a na saslušanju u tužilaštvu navodno je izjavio da je "za to imao razloge".

Talačka kriza je okončana nakon što je žena iz pregovaračkog tima MUP uspela da otmičaru da vodu u kojoj je bio rastvoren lek.

- Popio je vodu i kroz pola sata sam osetio da mu pada ruka i da gubi koncentraciju. Pričao je nepovezane stvari, a kada je video svoju porodicu, uopšte ih nije prepoznao - ispričao je Slobodan Trifunović, koga je S. J. držao kao taoca. On je dodao da je tokom talačke krize na lice mesta došla i partnerka S. J., koja je takođe pokušala da ga urazumi i da ga nagovori da se preda.

Podsetimo, S. J. je bio hapšen i prošle godine, i to zajedno sa svojim ocem i ženom, zbog sumnje da su terali jednog invalida (42) da prosi i daje im novac.

Kako je tada saopštio MUP, uhapšeni se terete da su od decembra 2014. do oktobra 2021. koristili teške životne prilike muškarca sa invaliditetom i eksploatisali ga tako što su ga terali na prosjačenje, govoreći mu da „kao član porodice mora da joj doprinosi“.

- Žrtva je bila u obavezi da, bez obzira na vremenske uslove, prosi na prometnim raskrsnicama u Beogradu šest dana u nedelji. Eksploatacijom žrtve trgovine ljudima, članovi kriminalne grupe, na mesečnom nivou, kako se sumnja, pribavljali su protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.000 evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe. Prilikom pretresanja stana i drugih prostorija kod osumnjičenih pronađeno je i privremeno oduzeto 650 evra, 18.000 dinara, kao i više mobilnih telefona - saopštila je policija posle hapšenja.

Sve troje su tada na saslušanju u tužilaštvu negirali krivično delo i izneli su detaljnu odbranu u prisustvu svog advokata Slavke Babić.

- Branili su se time da je oštećeni s njima u zajedničkom domaćinstvu živeo od 2009. godine, gde je imao sve uslove za život, svoju sobu i automobil. Naveli su da je u pitanju lice koje je invalid bez jedne noge, svakodnevni konzument droge i da se bavio prosjačenjem unazad 20 godina, i pre nego što je došao da živi kod njih - kaže sagovornik i dodaje da su otmičar s Karaburme, kao i njegovi otac i devojka rekli da im je oštećeni ponekad sam davao isprošeni novac, i to uglavnom u iznosu od 20.000 dinara.

- Te pare išle su u kućni budžet, on je tako doprinosio domaćinstvu kao i svi ostali članovi. Naglašavam da je on išao dobrovoljno da prosi kako bi imao novac za svoje potrebe i za drogu - navodno je prošle godine ispričao S. J. u svojoj odbrani.

Nakon saslušanja osumnjičenim trgovcima ljudima bio je određen pritvor, ali im je on ukinut u januaru 2022. godine.

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike